Zupa grzybowa

1 litr rosołu

opakowanie suszonych borowików

1 średnia cebula

2 ząbki czosnku

3 średnie ziemniaki

1 średnia marchewka

1 korzeń pietruszki

1/4 główki selera

1/4 szklanki śmietany 18%

2 szklanki wrzątku

sól, pieprz, listek laurowy, 2 kuleczki ziela angielskiego do smaku

Grzyby opłukać zimną wodą, przełożyć do małego garnuszka i zalać wrzątkiem, odstawić na noc lub na kilka godzin.

Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, resztę warzyw zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przełożyć do garnka z bulionem, gotować na małym ogniu z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę zeszklić na łyżce masła, pod koniec smażenia dodać czosnek i prażyć jeszcze przez chwilę. Całość przełożyć do zupy.

Grzyby z wywaru wyłowić łyżką, przełożyć do zupy. Wodę z grzybów przelać przez drobne sitko, prosto do garnka z gotującym się bulionem. Całość gotować do czasu miękkości warzyw (szczególnie ziemniaków).

Z mąki (3 łyżki) i wody (0,5 szklanki) sporządzić zaklepkę, wymieszać energicznie, by nie było grudek Zupę zestawić z ognia, wlać zaklepkę, ciągle mieszając. Zupę postawić z powrotem na małym ogniu, powoli zagotować. Na sam koniec zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i zaciągnąć śmietaną.

Do zupy można użyć także świeżych grzybów.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz