1 litr rosołu
opakowanie suszonych borowików
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
3 średnie ziemniaki
1 średnia marchewka
1 korzeń pietruszki
1/4 główki selera
1/4 szklanki śmietany 18%
2 szklanki wrzątku
sól, pieprz, listek laurowy, 2 kuleczki ziela angielskiego do smaku
Grzyby opłukać zimną wodą, przełożyć do małego garnuszka i zalać wrzątkiem, odstawić na noc lub na kilka godzin.
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i opłukać. Ziemniaki pokroić w kostkę, resztę warzyw zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przełożyć do garnka z bulionem, gotować na małym ogniu z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę zeszklić na łyżce masła, pod koniec smażenia dodać czosnek i prażyć jeszcze przez chwilę. Całość przełożyć do zupy.
Grzyby z wywaru wyłowić łyżką, przełożyć do zupy. Wodę z grzybów przelać przez drobne sitko, prosto do garnka z gotującym się bulionem. Całość gotować do czasu miękkości warzyw (szczególnie ziemniaków).
Z mąki (3 łyżki) i wody (0,5 szklanki) sporządzić zaklepkę, wymieszać energicznie, by nie było grudek Zupę zestawić z ognia, wlać zaklepkę, ciągle mieszając. Zupę postawić z powrotem na małym ogniu, powoli zagotować. Na sam koniec zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i zaciągnąć śmietaną.
Do zupy można użyć także świeżych grzybów.