- 600 g mielonego mięsa
- 200 g podgrzybków
- zioła prowansalskie
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- 1 czerstwa bułeczka
- odrobina mąki
- 2 cebule
- odrobina natki pietruszki
- koperek
- 1/2 szklanki śmietanki 18%
1. Wlej do garnka 4 szklanki wody i zagotuj
2. Bułkę namocz w wodzie, a po upływie ok. 15 minut odciśnij ją i pokrusz
3. Jedną cebulę pokrój drobno
4. Rozkłóć jajka i dodaj do mięsa. Dodaj do masy pokrojoną cebulę
5. Czosnek posiekaj drobno i dodaj do mięsa. Dodaj również bułkę
6. Przypraw ziołami, solą i pieprzem
7. Wyrób masę rękami i formuj z niej kulki
8. Pulpety obtocz w mące
9. Wkładaj je do gotującej wody. Dodaj pokrojone grzyby
10. Posiekaj druga cebulę i dodaj do mięsa i grzybów
11. Gotuj pod przykryciem 30 minut, czasem mieszając
12. Dodaj smietanę, posiekaną natkę i koperek
13. Dopraw sos solą, pieprzem i ziołami
14. Zagotuj wszystko razem.
