Bardzo jesienny przepis z wykorzystaniem dyni i sosu na bazie kurek.
Składniki na placki:
-500g upieczonej dyni
-1 szklanka mąki orkiszowej
-1 jajko
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki soli
-2 łyżeczki pokrojonych suszonych pomidorów
-1/3 łyżeczka pieprzu
Dynię wcześniej upiec w 180st. C przez 20 minut.
Dynię rozdrobnić widelcem, dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy.
Na patelnię wlać olej i smażyć placuszki po 2-3 minutę na stronę.
Sos kurkowy:
-250g mrożonych kurek – dostępne są w sklepach Lidl
-1 cebula
-200ml śmietanki 36%
-szczypta soli
-szczypta pieprzu
-łyżka oleju rzepakowego
Grzyby rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni z olejem. Do podsmażonej cebulki dodać kurki. Wszystko chwilę podsmażyć, następnie dodać śmietankę i gotować na średnim ogniu 5-8minut.
Placki podawać z sosem kurkowym.

