składniki (4 porcje)
- 4 grube na minimum 1 cm plastry surowego boczku
- 8 kromek chleba tostowego
- 4 garstki miksu sałat
- Po większej szczypcie tymianku, majeranku i sproszkowanego czosnku
- Sól pieprz
- Łyżeczka miodu
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- Łyżka octu winnego
- Pół szklanki miodu
Chrupiący boczek na sosie grzybowym – przygotowanie
- Sól, pieprz tymianek, majeranek i czosnek mieszamy. Mieszanka ma być delikatnie słona.
- Mieszanką przypraw nacieramy boczek i zostawiamy na 15 minut by mięso wchłonęło smaki.
- Na suchej patelni, najlepiej grillowej smażymy boczek, poczatkowo na średniej a pod koniec wysokiej temperaturze. Trzeba pilnować by był chrupiący, ale się nie spalił. W zależności od mięsa trwa to około 15 minut.
- Na innej patelni lub w tosterze opiekamy chleb.
- Wodę mieszamy z miodem, octem, oliwą, solą i pieprzem.
- W misce obficie polewamy sałaty sosem winegret.
- Na środku talerza układamy grzankę, kolejną opieramy o nią.
- Na grzankach kładziemy zamarynowaną sosem sałatę, jeżeli sos wcieka w grzanki, to o to nam właśnie chodzi.
- O grzanki opieramy plaster boczku.
- Przed nim robimy kilka kleksów sosu.
- Po drugiej stronie układamy ociekające sosem grzyby
Sos grzybowy – składniki
- Garść suszonych grzybów – polecam Podgrzybki Suszone Leśne Skarby, obecnie dostępne w Biedronce pod marką Nasza Spiżarnia
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- 50 ml śmietany 30%
- Sól pieprz do smaku
Sos grzybowy – przygotowanie
- Suszone grzyby zamoczyć a następnie podgotować. Nie wylewać wody z gotowania.
- W rondlu roztopić masło i zarumienić na nim pokrojona w drobniutką kostkę cebule.
- Gdy cebula będzie miękka dodać grzyby, chwilę smażyć. Po chwili dodać część wody, w której gotowały się grzyby, ma w sobie wiele smaku.
- Redukować, gdy jest taka potrzeba zagęścić łyżką maki rozpuszczonej w zimnej wodzie.
- Ważne, przed zagęszczeniem wyjmujemy kilka grzybów.
- Sos zaciągamy śmietaną.
- Doprawić solą i pieprzem.
Przepis przygotowany przez Blurppp
