Chrupiący boczek z sosem grzybowym

składniki (4 porcje)

  • 4 grube na minimum 1 cm plastry surowego boczku
  • 8 kromek chleba tostowego
  • 4 garstki miksu sałat
  • Po większej szczypcie tymianku, majeranku i sproszkowanego czosnku
  • Sól pieprz
  • Łyżeczka miodu
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • Łyżka octu winnego
  • Pół szklanki miodu

Chrupiący boczek na sosie grzybowym – przygotowanie

  1. Sól, pieprz tymianek, majeranek i czosnek mieszamy. Mieszanka ma być delikatnie słona.
  2. Mieszanką przypraw nacieramy boczek i zostawiamy na 15 minut by mięso wchłonęło smaki.
  3. Na suchej patelni, najlepiej grillowej smażymy boczek, poczatkowo na średniej a pod koniec wysokiej temperaturze. Trzeba pilnować by był chrupiący, ale się nie spalił. W zależności od mięsa trwa to około 15 minut.
  4. Na innej patelni lub w tosterze opiekamy chleb.
  5. Wodę mieszamy z miodem, octem, oliwą, solą i pieprzem.
  6. W misce obficie polewamy sałaty sosem winegret.
  1. Na środku talerza układamy grzankę, kolejną opieramy o nią.
  2. Na grzankach kładziemy zamarynowaną sosem sałatę, jeżeli sos wcieka w grzanki, to o to nam właśnie chodzi.
  3. O grzanki opieramy plaster boczku.
  4. Przed nim robimy kilka kleksów sosu.
  5. Po drugiej stronie układamy ociekające sosem grzyby

Sos grzybowy – składniki

  • Garść suszonych grzybów – polecam Podgrzybki Suszone Leśne Skarby, obecnie dostępne w Biedronce pod marką Nasza Spiżarnia
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła
  • 50 ml śmietany 30%
  • Sól pieprz do smaku

Sos grzybowy – przygotowanie

  1. Suszone grzyby zamoczyć a następnie podgotować. Nie wylewać wody z gotowania.
  2. W rondlu roztopić masło i zarumienić na nim pokrojona w drobniutką kostkę cebule.
  3. Gdy cebula będzie miękka dodać grzyby, chwilę smażyć. Po chwili dodać część wody, w której gotowały się grzyby, ma w sobie wiele smaku.
  4. Redukować, gdy jest taka potrzeba zagęścić łyżką maki rozpuszczonej w zimnej wodzie.
  5. Ważne, przed zagęszczeniem wyjmujemy kilka grzybów.
  6. Sos zaciągamy śmietaną.
  7. Doprawić solą i pieprzem.

Przepis przygotowany przez Blurppp

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz