Sałatka z marynowanej cukinii

Sałatka z marynowanej cukinii – składniki

  • 2 średnie, młode cukinie
  • słoiczek marynowanych podgrzybków a korzystam z dostępnych aktualnie w Biedronce Podgrzybków Marynowanych Premium.
  • 1 mała marchewka
  • 1 pęczek zielonej cebuli lub szczypiorku
  • sól i pieprz

Marynata składniki

  • sok z jednej cytryny
  • łyżka stołowa miodu
  • 4 łyżki stołowe dobrej oliwy z oliwek
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • pół szklanki wody

Marynata wykonanie

  1. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać do utrzymania jednolitej emulsji.
  2. Miłośnicy dań lekko pikantnych mogą na tym etapie dodać szczyptę pieprzu kajeńskiego lub ostrej papryki. Proszę jednak o umiar, bo w innym wypadku pikantność zabije smak cukinii.

Sałatka z marynowanej cukinii – wykonanie

  1. Cukinie pociąć na drobne, długie paski, najwygodniej obieraczką do warzyw.
  2. Paski cukinii zalać marynatą, pozostawić na 15 minut i przemieszać. Ja marynuję około godziny i mieszam co 15 minut.
  3. Marchew zetrzeć na grubej tarce.
  4. Grzybki pokroić w ćwiartki. Bardzo małe same kapelusze podgrzybków nie kroić.
  5. Zieloną cebulkę drobno posiekać.
  6. Cukinie odsączyć, przełożyć do innej miski, połączyć z marchewką, grzybami i zieloną cebulką.
  7. Solimy i pieprzymy przed samym podaniem.
  8. Otrzymaliśmy sałatkę „do obiadu” lub „do kanapek”.
  9. Jeżeli chcecie otrzymać sałatkę lunchową dodajecie ulubiony składnik od owoców morza, przez sery aż po pocięte w drobną kostkę salami.   

Wpis przygotowany przez blurppp.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz