Dziś przychodzimy do Was z kolejnym przepisem, tym razem od Tajemnice Smaku 🙂 To bardzo szybki i prosty przepis na Wielkanoc!
Jedna sałatka i aż trzy propozycje podania: w słoikach, w dużej mice lub na kilku talerzach!
Pięknie prezentuje się rozłożona na talerzach ze sporą porcją roszponki. Świetny pomysłem jest również przygotowanie sałatki w indywidualnych porcjach w słoikach. Świetnie sprawdzą się do tego nasze ozdobne słoiki po marynowanych podgrzybkach z dekoracyjną drewnianą pokrywką 🙂

SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków sałatkowych
- 5 – 6 jaj
- 1 czerwona cebula
- 150 g marynowanych podgrzybków Leśne Skarby
- 3 łyżki majonezu
- 4 łyżki gęstego jogurtu maturalnego
- łyżeczka soku z cytryny
- sól
- pieprz
- łyżka posiekanych ziół – koperek, szczypiorek
- roszponka do dekoracji
WYKONANIE
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, czyli nieobrane. Przed gotowaniem wystarczy je dobrze umyć i wyszorować. Ugotowane ziemniaki studzimy i z pomocą małego nożyka ściągamy skórkę. Kroimy w cienkie plasterki.
Jaja gotujemy na twardo (8-10 minut), po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, studzimy i obieramy. Kroimy na plastry, najlepiej z pomocą krajalnicy do jaj.
Obraną cebulę przekrawamy na pół i kroimy w drobną kostkę lub piórka. Odsączamy grzyby z zalewy i kroimy w cienkie paski. Część ładniejszych podgrzybków zostawiamy w całości do dekoracji.
Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, mieszamy. Na koniec dorzucamy posiekane zioła i pokrojone podgrzybki, delikatnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
SPOSOBY PODANIA:
1. W dużej misce układamy warstwami na przemian plastry ziemniaków, jaj, doprawiamy solą i pieprzem i kładziemy część sosu. Ile będzie warstw zależy od wielkości i kształtu miski, ważne żeby sos rozłożyć proporcjonalnie do składników i żeby ostatnią warstwą był właśnie sos. Przed podaniem na stół miskę dekorujemy świeżą zieleniną, np. roszponką, całymi grzybkami, jajkiem itp.
2. W słoikach lub w szklankach, w których tak samo, jak w misce układamy warstwami wszystkie składniki sałatki. Słoiki zakręcamy, wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy roszponką i całymi grzybami i każdy z gości dostaje swoją porcję.
3. Na dużym półmisku lub kilku mniejszych talerzach, dzięki temu możemy razem ze składnikami sałatki podać dużo zieleniny, w tym przypadku roszponki. Ziemniaki i jaja przechowujemy szczelnie zamknięte w szklanych pojemnikach w lodówce, a sos w słoiku. Przed podaniem rozkładamy na talerzach plastry ziemniaków i jaj, obkładamy obficie roszponką, dodajemy całe grzyby, a sos podajemy w miseczce obok.
Jedna sałatka, trzy formy podania, którą wybierasz? 😉
