SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z JAJKAMI I SOSEM Z MARYNOWANYMI PODGRZYBKAMI

Dziś przychodzimy do Was z kolejnym przepisem, tym razem od Tajemnice Smaku 🙂 To bardzo szybki i prosty przepis na Wielkanoc!

Jedna sałatka i aż trzy propozycje podania: w słoikach, w dużej mice lub na kilku talerzach!

Pięknie prezentuje się rozłożona na talerzach ze sporą porcją roszponki. Świetny pomysłem jest również przygotowanie sałatki w indywidualnych porcjach w słoikach. Świetnie sprawdzą się do tego nasze ozdobne słoiki po marynowanych podgrzybkach z dekoracyjną drewnianą pokrywką 🙂

zdjęcie: @tajemnicesmaku

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków sałatkowych
  • 5 – 6 jaj
  • 1 czerwona cebula
  • 150 g marynowanych podgrzybków – u mnie to podgrzybki Leśne Skarby 
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki gęstego jogurtu maturalnego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz 
  • łyżka posiekanych ziół – koperek, szczypiorek
  • roszponka do dekoracji

WYKONANIE

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, czyli nieobrane. Przed gotowaniem wystarczy je dobrze umyć i wyszorować. Ugotowane ziemniaki studzimy i z pomocą małego nożyka ściągamy skórkę. Kroimy w cienkie plasterki. 

Jaja gotujemy na twardo (8-10 minut), po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, studzimy i obieramy. Kroimy na plastry, najlepiej z pomocą krajalnicy do jaj. 

Obraną cebulę przekrawamy na pół i kroimy w drobną kostkę lub piórka. Odsączamy grzyby z zalewy i kroimy w cienkie paski. Część ładniejszych podgrzybków zostawiamy w całości do dekoracji. 

Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy majonez z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, mieszamy. Na koniec dorzucamy posiekane zioła i pokrojone podgrzybki, delikatnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy. 

SPOSOBY PODANIA:

1. W dużej misce układamy warstwami na przemian plastry ziemniaków, jaj, doprawiamy solą i pieprzem i kładziemy część sosu. Ile będzie warstw zależy od wielkości i kształtu miski, ważne żeby sos rozłożyć proporcjonalnie do składników i żeby ostatnią warstwą był właśnie sos.  Przed podaniem na stół miskę dekorujemy świeżą zieleniną, np. roszponką, całymi grzybkami, jajkiem itp. 

2. W słoikach lub w szklankach,  w których tak samo, jak w misce układamy warstwami wszystkie składniki sałatki. Słoiki zakręcamy, wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy roszponką i całymi grzybami i każdy z gości dostaje swoją porcję. 

3. Na dużym półmisku lub kilku mniejszych talerzach, dzięki temu możemy razem ze składnikami sałatki podać dużo zieleniny, w tym przypadku roszponki. Ziemniaki i jaja przechowujemy szczelnie zamknięte w szklanych pojemnikach w lodówce, a  sos w słoiku. Przed podaniem rozkładamy na talerzach plastry ziemniaków i jaj, obkładamy obficie roszponką, dodajemy całe grzyby, a sos podajemy w miseczce obok. 

Jedna sałatka, trzy formy podania, którą wybierasz? 😉

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać