SAŁATKA Z PASTĄ MAKRELOWĄ I BOROWIKAMI PODANA NA CHLEBIE RAZOWYM

Przepyszna, prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego bardzo oryginalna kompozycja typu finger food. Za przepis i zdjęcia odpowiada niezastąpiona justasalad.pl!

Składniki:
* 1 garstka rukwi wodnej
* 8 kromek chleba razowego z miodem 
* 1 opakowanie pasty makrelowej 
* 1/2 słoiczka borowików marynowanych LEŚNE SKARBY
* 8 zielonych szparagów (olej rzepakowy, mielone płatki chili, sól)
* 3 łyżki kukurydzy konserwowej

Przepis:
1. Od szparagów odcinamy główki, a łodygi pozbawione zdrewniałych końcówek kroimy na kawałki około 0,5-1 cm długości. Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy na nią pokrojone szparagi wraz z główkami, lekko solimy i smażymy je przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia doprawiamy mielonymi płatkami chili.
2. Borowiki wyjmujemy z zalewy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.
3. Kromki chleba pokrywamy makrelową pastą, a następnie układamy na nich naprzemiennie szparagi, kukurydzę oraz borowiki. Całość posypujemy rukwią wodną.

fot.: Justasalad.pl

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać