Ravioli z kurkami i morelą, sos morelowy, redukcja balsamiczna, chips z parmezanu

Sezon na kurki w pełni, więc dziś mamy dla Was pyszny przepis prosto od Łukasza Kalinowskiego z bloga Owoc Pasji! Do przepisu polecamy nasze kurki, które znajdziecie w naszym sklepie.

Ciasto na ravioli:

*350g mąki semoliny
*60 ml letniej wody
*10 ml oliwy z oliwek
*4 żółtka
*1 jajko
*Szczypta soli

1. Wsyp mąkę do miski, dodaj sól.
2. Wodę, jajka i oliwę wymieszaj razem jak na omlet.
3. Wlewając powoli połącz płyn z mąką i zarób wszystko widelcem.
4. Kiedy w misce nie zostanie już wolny płyn, zacznij zagniatać.
Trzeba włożyć w to trochę siły.
5. Gdy masa jest gotowa, zawiń ją w pergamin lub ścierkę z materiału i schowaj do lodówki na 2-3 godziny.
6. Gdy ciasto stężeje podziel je na mniejsze porcję.
8. Wałkuj po jednym kawałku naraz, często podsypując mąką.
9. Gdy spłaszczysz go już dostatecznie cienko, złóż placek na pół i wałkuj jeszcze raz.
Czynność tą należy powtórzyć 4-5 razy.
W ten sposób tworzą się warstwy, które nadają ciastu odpowiednią strukturę.
10. Następnie wytnij z niego ulubiony kształt.
Ja zrobiłem caramelle czyli ravioli w kształcie cukierków.
Aby uzyskać podobny efekt z ciast wytnij kwadraty za pomocą radełka.
Następnie na jednym końcu ułóż farsz, posmaruj ciasto jajkiem i zwiń całość w rulon.
Ściśnij końce pierożka, tak żeby farsz został w środku.
11. Czas gotowania to 3-4 minuty.

FOT. owocpasji.com.pl

Farsz:

*400g kurek
*160g moreli
*80g szalotki
*100ml śmietanki 18%
*2 ząbki czosnku
*świeża szałwia i pietruszka wedle uznania
*sól, biały pieprz, cukier do smaku

1. Kurki umyj w wodzie z dodatkiem mąki ziemniaczanej, mieszając energicznie.
Wyciągnij grzyby, wymień wodę i powtórz proces.
Na koniec opłucz kurki pod bieżącą wodą i zostaw do ocieknięcia lud odwiruj w suszarce do sałaty.
2. Morele umyj, osusz i pokrój w drobną kostkę.
Szalotkę, czosnek oczyść i drobno posiekaj.
3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu obsmaż kurki z szalotką, po chwili dodaj czosnek.
4. Do grzybów dorzuć morele i podgrzewaj na średnim ogniu przez 5 minut.
5. Na koniec dodaj i odparuj śmietankę.
Dopraw całość do smaku.
6. Posiekane zioła wymieszaj z już wystudzonym farszem.

FOT. owocpasji.com.pl

Sos morelowy:

*150g moreli
*100ml białego wina (wytrawne, półsłodkie)
*20g miodu
*Odrobina masła
*Szczypta soli

1. Morele przetrzyj wilgotną ścierką i pokrój w większą kostkę.
2. Na gazie postaw patelnię z zimnym masłem.
Gdy tłuszcz się rozpuści i nabierze temperatury dodaj do niego sól, powinna powstać piana.
3. Wrzuć morele i delikatnie je przesmaż, następnie podlej je winem.
4. Owoce podduś na wolnym ogniu do prawie całkowitego odparowania płynu.
5. Na koniec dodaj miód i zmiksuj.
Aby otrzymać gładszy sos możesz przetrzeć go przez sitko.

Redukcję balsamiczną, możemy kupić gotową w sklepie lub uzyskać przez odparowanie octu balsamicznego z odrobiną cukru.

Chrupek z parmezanu otrzymamy przez rozpuszczenie startego sera na patelni, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia.
Po wystudzeniu ser nabierze chrupkości.

Na talerzu znalazły się też kurki smażone na maśle z dodatkiem szałwii.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać