INDYK W SOSIE Z KUREK Z GORGONZOLĄ

Dziś przychodzimy z pysznym i łatwym przepisem na obiad! Jeśli masz ochotę na sos kurkowy- musisz tego spróbować 😉

Składniki na indyka w sosie z kurek i gorgonzoli:

-500 g piersi z indyka

-200 g kurek

-gorgonzola 

-1 cebula

-1 łyżka masła

-200 ml śmietanki 30%

-natka pietruszki, sól, pieprz

Dodatek:

-makaron, ziemniaki lub ryż

1. Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Mięso podsmażać na patelni przez około 5 minut. Następnie zdjąć z patelni i odstawić na bok.

2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni roztopić łyżkę masła i wrzucić cebulę, podsmażać, aż się zeszkli. 

3.Kurki odcedzić z zalewy, następnie dodać na patelnię i podsmażać przez około 3 minuty. 

4.Wlać śmietankę i dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i zagotować sos. Na koniec dołożyć mięso i pokruszoną gorgonzolę. Danie dusić pod przykryciem przez 5 minut. 

Sos podawać z makaronem, puree ziemniaczanym lub ryżem. 

Smacznego!

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać