Dziś przychodzimy z pysznym i łatwym przepisem na obiad! Jeśli masz ochotę na sos kurkowy- musisz tego spróbować 😉

Składniki na indyka w sosie z kurek i gorgonzoli:
-500 g piersi z indyka
-200 g kurek
-gorgonzola
-1 cebula
-1 łyżka masła
-200 ml śmietanki 30%
-natka pietruszki, sól, pieprz
Dodatek:
-makaron, ziemniaki lub ryż

1. Pierś z indyka pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Mięso podsmażać na patelni przez około 5 minut. Następnie zdjąć z patelni i odstawić na bok.
2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni roztopić łyżkę masła i wrzucić cebulę, podsmażać, aż się zeszkli.
3.Kurki odcedzić z zalewy, następnie dodać na patelnię i podsmażać przez około 3 minuty.
4.Wlać śmietankę i dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i zagotować sos. Na koniec dołożyć mięso i pokruszoną gorgonzolę. Danie dusić pod przykryciem przez 5 minut.
Sos podawać z makaronem, puree ziemniaczanym lub ryżem.
Smacznego!