MINI BEZY Z MALINOWĄ FRUŻELINĄ

Dziś mamy dla Was przepis na mini bezy z kremem i frużeliną z naszych MALIN W SYROPIE 🥰🤩 

Niżej przepis☺️

Składniki na mini Pavlova:

▪️4 białka dużych jajek 

▪️200 g drobnego cukru 

▪️1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

▪️1 łyżka soku z cytryny

▪️szczypta soli

Składniki na krem do bezy:

▪️200 g serka mascarpone

▪️200 ml śmietanki kremówki 30 % 

▪️2 czubate łyżki cukru pudru 

Składniki na frużelinę:

▪️1 opakowanie Malin w syropie Leśne Skarby

▪️łyżeczka soku z cytryny

▪️2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody

🍓Przygotowanie frużeliny:

1. Maliny umieszczamy w garnku, dodajemy odrobinę syropu, cytrynę i podgrzewamy na małym ogniu.

2. Zmniejszamy ogień i dodajemy rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i gotujemy, aż frużelina zgęstnieje. Gdy konsystencja zaczyna przypominać kisiel- wyłączamy kuchenkę i odstawiamy frużelinę do ostygnięcia.

🍓Przygotowanie bezy:

1. Ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Podczas ubijania stopniowo dodajemy drobny cukier dokładnie mieszając. Ważne jest, aby cukier całkowicie się rozpuścił (możemy co chwila sprawdzać czy czujemy go między palcami). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i łyżkę soku z cytryny i jeszcze chwilkę ubijamy.

2. Piekarnik nagrzewamy do 170 – 180 stopni. Przekładamy ubitą pianę do rękawa cukierniczego lub bezpośrednio układamy kształty jakie chcemy otrzymać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy piekarnik się nagrzeje, wkładamy bezy i po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni. Pieczemy około 90 minut.

3. Po upieczeniu bezy zostawiam w piekarniku do całkowitego ostygnięcia (można lekko uchylić drzwiczki).

🍓Przygotowanie kremu:

1. Wszystkie schłodzone składniki i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu. 

Od razu rozpoczynamy ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększamy obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania

Gdy mamy gotowe wszystkie powyższe elementy, możemy zacząć składać nasze bezy. Na mini bezę nakładamy porcję frużeliny, na to krem, zdobimy dowolnymi owocami lub nakładamy odrobinę frużeliny.

Smacznego! 🥰

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać