
Święta już tuż, tuż, dlatego warto pomyśleć o wielkanocnym menu! Dziś mamy dla Was przepis na pyszny i aromatyczny żurek z leśnymi grzybami idealny na Wielkanoc. Zrób z nami żurek z białą kiełbasą, grzybami i jajkiem i weź udział w konkursie!
WIELKANOCNY ŻUREK Z SUSZONYMI GRZYBAMI
(4 porcje)
Składniki:
- 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego
- 80g suszonych grzybów Leśne Skarby np. Borowiki
- 500 ml zakwasu lub koncentratu żytniego
- 200 g boczku, pokrojonego w kostkę
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 2 łyżeczki tartego chrzanu
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 1/2 szklanki śmietanki 36%
- 1-2 łyżki suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- jajka ugotowane oraz biała kiełbasa do podania zupy


Przygotowanie:
- W garnku umieść grzyby, zalej wodą i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut, aż zmiękną. Następnie odcedź i posiekaj.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, włóż boczek i podsmaż, aż się zarumieni. Następnie dodaj cebulę wraz z posiekanymi grzybami i podsmaż.
- W większym rondlu podgrzej bulion, dodaj zawartość patelni i gotuj na małym ogniu przez 40 minut.
- Po tym czasie dodaj zakwas lub koncentrat, czosnek, chrzan i majeranek. Dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut.
- Zdejmij rondel z ognia, dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Podawaj zupę z pokrojoną białą kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo.
KONKURS:

Z okazji zbliżających się świąt, mamy dla Was konkurs, w którym do wygrania będą zestawy naszych produktów i gadżetów, które trafią aż do 6 osób (3 na Facebook oraz 3 na Instagram), które jako pierwsze podadzą poprawną odpowiedź. W przypadku większej liczby poprawnych zgłoszeń liczy się data i godzina zgłoszenia.
Co trzeba zrobić, aby wygrać? Wejdź na naszego Facebooka lub Instagrama Leśne Skarby i sprawdź zasady.
Regulamin konkursu dostępny pod TYM LINKIEM.