TERRINA WIELKANOCNA

Pyszna, świeża, wiosenna terrina- to idealny, prosty przepis na Wielkanoc! Zapisz ten przepis i wykorzystaj go na zbliżające się święta 😉

👉Składniki:

-ogórek długi 2 sztuki,

-700 g twarogu sernikowego,

-6 płaskich łyżeczek żelatyny,

-chrzan 3 łyżki,

kurki w zalewie naturalnej Leśne Skarby 150 g,

-2 łyżeczki masła,

-brzuszki wędzone z łososia 150 g (po obraniu),

-szpinak 150 g,

-czosnek 2 ząbki,

-4 jajka ugotowane na twardo i obrane,

-pieprz i sól do smaku. 

👉Przygotowanie: 

1.Ogórki pociąć na wstążki przy pomocy obieraczki, unikamy środkowej części ogórka, która może się rozpadać. 

2.Formę keksową wyłożyć folią spożywczą, następnie układać wstążki ogórka, zakładając jedną na drugą po czym wyłożyć w ten sam sposób krótsze boki formy. 

3.Żelatynę rozpuścić w 150 ml ciepłej wody i dokładnie wymieszać. 

4.Twaróg doprawić solą i pieprzem, dodać chrzan i rozpuszczoną żelatynę, następnie zmiksować całość dokładnie i podzielić na pół. 

5.Kurki przesmażyć na maśle i wystudzone wymieszać z dwoma łyżkami masy twarogowej. Na drugiej łyżce masła przesmażyć szpinak z czosnkiem, zmiksować przy pomocy ręcznego blendera wraz z większą częścią twarogu. 

6.Na ogórki wyłożyć kolejno masę twarogową, masę z kurkami, łososia, jajka ugotowane na twardo i na koniec masę szpinakową. Całość docisnąć i zawinąć wystającymi wstążkami ogórka oraz folią, a następnie wstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Terrinę ozdobić dowolnie i podawać z pieczywem.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać