Zaskocz gości na Wielkanoc i zrób galaretę w kształcie jajek z naszymi kurkami dostępnymi w Biedronce! 😄🐣
👉Składniki:
-jajka 8 szt
–kurki marynowane Premium Leśne Skarby dostępne w Biedronce
-1/3 szklanki mrożonego zielonego groszku
-1/3 szklanki kukurydzy z puszki
-2 szklanki mięsno warzywnego bulionu ugotowanego wcześniej na dwóch udkach z kurczaka oraz warzywach rosołowych z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych
-obrane mięso z udek kurczaka
-marchewka z rosołu
-3 czubate łyżeczki żelatyny
-3 łyżki wody
-Sól i Pieprz

👉Przygotowanie:
1. Jajka dokładnie wyszorować, przy szerszej części każdego zrobić otwór o szerokości maksymalnie 1,5 cm. Zawartość jajek wylać do miseczki, a wydmuszki ułożyć w głębokim naczyniu otworami do góry i zalać wrzątkiem na kilka minut, następnie przy pomocy małej łyżeczki oczyścić wydmuszki wewnątrz z pozostałości jajka i ułożyć otworami do góry w kieliszkach lub podstawce do jajek.
2. Bulion przecedzić przez sitko i podgrzać.
Żelatynę zalać wodą i odstawić by spęczniała, następnie wlać ciepły bulion i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Doprawić solą i pieprzem.
3. Marynowane kurki i kukurydzę odsączyć z zalewy, groszek sparzyć wrzątkiem i przepłukać zimną wodą, natkę pietruszki obrać na listki. Marchewkę oraz kurczaka pokroić drobno.
4. Do skorupek wrzucać na przemian wszystkie składniki do wypełnienia ich po brzeg, następnie zalać ostrożnie galaretką i odstawić do stężenia na kilka godzin do lodówki. Gotowe jajka obierać delikatnie z skorupek i serwować z octem lub chrzanem.
5. Z pozostałych składników zrobimy dodatkową galaretę, a jajka możemy wykorzystać do zrobienia jajecznicy, czy omletu.
Smacznego! ☺️