Przepis na wielkanocną tartę czyli QUICHE WIELKANOCNE z kurkami i jajkiem 🌼🐰 Przepis wykonany w tortownicy o średnicy 24 cm.
Składniki:
Ciasto:
🔸200 g mąki pszennej,
🔸50 g razowej,
🔸1 jajko,
🔸120 g chłodnego masła,
🔸dwie łyżki lodowatej wody,
🔸¾ łyżeczki soli.
Nadzienie:
🔸4 ugotowane na twardo jajka,
🔸2 łyżki masła,
🔸średnia cebula,
🔸szklanka kurek w zalewie naturalnej Leśne Skarby
🔸2 ząbki czosnku,
🔸szklanka szpinaku baby,
🔸100 g żółtego sera,
🔸2 jajka,
🔸200 ml śmietanki 30 %,
🔸sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
👉Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misie i zagniatamy. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Ciastem wykładamy dno oraz boki tortownicy, nakłuwamy je widelcem, po czym wkładamy do środka papier do pieczenia i obciążamy środek suchą fasolą. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy składniki nadzienia.
👉Nadzienie i składanie quiche:
1. Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól oraz pieprz i wlewamy śmietankę, następnie całość dokładnie mieszamy rózgą, bądź trzepaczką.
2. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle, dodajemy kurki i przesmażamy na średnim ogniu nie dłużej niż 5 minut, dokładamy starty czosnek oraz szpinak i czekamy, aż ten zredukuje swą objętość.
Studzimy całość.
3. Ścieramy ser na tarce o grubych oczkach lub kroimy go w cienkie paski.
4. Na podpieczone ciasto wykładamy kurki z szpinakiem, pomiędzy wtykamy ser, następnie zalewamy całość i układamy z góry przekrojone na pół jajka.
5. Quiche pieczemy około 35 minut, tak by masa zgęstniała i ścięła się, ale pozostała miękka. Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać chwilę przed podaniem.
Smacznego! 🌼