Nasze słoiczki poza bogatym (i pysznym) wnętrzem są też idealnymi pojemnikami na sałatkę! 😊 Taka forma podania sprawdzi się idealnie i można je zabrać na piknik lub grilla.
Składniki:
-szklanka kaszy pęczak,
-pojedyncza pierś z kurczaka,
–podgrzybki marynowane Leśne Skarby dostępne w Biedronce,
-pół czerwonej papryki,
-2 ogórki konserwowe,
-3 łyżki kukurydzy z puszki,
-10 pomidorków koktajlowych,
-garść orzechów włoskich,
-pęczek szczypiorku,
-dwie łyżeczki słodkiej papryki.
Dodatkowo: łyżeczka musztardy, łyżeczka miodu, oliwa z oliwek, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
1. Kaszę pęczak gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pierś kurczaka smarujemy słodką papryką wymieszaną z łyżeczką oliwy i smażymy z każdej strony, następnie gotową rozszarpujemy przy pomocy dwóch widelców.
2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Ogórka kroimy na mniejsze kawałki lub dodajemy mini ogórki. Orzechy włoskie i szczypiorek siekamy. Podgrzybki odsączamy i razem z marchewką oraz cebulą kroimy na mniejsze kawałki.
3. Do miski wkładamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, po czym przechodzimy do zrobienia sosu. Mieszamy z sobą musztardę, miód i oliwę z oliwek, następnie doprawiamy solą i pieprzem.
4. Do słoiczków po marynowanych podgrzybkach wykładamy na dno po łyżce sosu, następnie dopełniamy słoiczek sałatką. Jemy prosto ze słoika mieszając sałatkę z sosem przewracając kapeluszem na dół lub wysypując sałatkę na talerz.
Smacznego! ☺️


