BISZKOPTOWA ROLADA Z CZERWONĄ BORÓWKĄ

Pyszna zawijana rolada biszkoptowa już na stole! 🫐 Rozpływający się krem śmietankowy z mascarpone i soczysta borówka to idealne połączenie smaków prosto z natury! 🌳

✔️ Biszkopt

* 4 jajka rozmiar L

* 140 g białego cukru

* 120 g mąki pszennej

* 40 g mąki ziemniaczanej

Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj cukier i miksuj na bardzo sztywną pianę. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku. Wyłącz mikser i przesiej do masy obie mąki, delikatnie szpatułką wymieszaj. Masę rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem, u mnie duża blaszka od piekarnika. Piecz w 180 stopniach około 10 – 13 minut. Jeśli zauważysz że twoje ciasto jest jeszcze niedopieczone to pozostaw na dwie minuty dłużej.

✔️ Krem

* 330 g śmietany 30%

* 250 g serka mascarpone

* 2 łyżki cukru pudru

* Słoik czerwonej borówki Leśne Skarby

Do śmietany dodaj cukier puder oraz serek mascarpone i ubijaj na gęsty krem.

Na upieczony biszkopt wyłóż warstwę borówki i na 10 – 20 minut. Biszkopt lekko nasiąknię owocami i będzie łatwiej go zawijać. Krem podziel na 2 części : 2/3 i 1/3. Następnie wyłóż 2/3 kremu. Blat potnij na równe paski, pierwszy pasek z rolą i postaw na paterze. Następne przykładaj do tego który jest już ułożony i delikatnie przytrzymaj aby się połączyły. Roladę możesz owinąć folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę aby się schłodziła. Górę rolady posmaruj resztę kremu i udekoruj owocami.

Smacznego! 😊

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać