Zapach ciasta drożdżowego z jagodami to pyszne wspomnienie nie jednego z nas! Dlatego dziś mamy dla Was ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 🫐
🫐Składniki:
\szklanka ma pojemność 250 ml\
-3 szklanki mąki
–2 puszki jagód w syropie Leśne Skarby
-50 g drożdży
-pół szklanki cukru
-jajko
-mniejsza połowa szklanki mleka
-połowa kostki masła
Dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy oraz 150 g mąki, 100 g cukru i 100 g masła na kruszonkę.




🫐Przygotowanie:
Formę natłuścić masłem i obsypać bułką.
Do misy przesiać mąkę, zrobić po środku wgłębienie i wkruszyć do dołka drożdże. Wsypać 2 łyżeczki cukru, zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, zasypać i odstawić na 15 minut.
Do misy wlać roztopione, ale nie gorące masło. Dodać cukier i jajko, następnie bardzo dobrze wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na pół godziny.
Ciasto przełożyć do formy i odstawić ponownie na pół godziny.
Owoce oddzielić od syropu, obsypać mąką i wyłożyć na ciasto.
Wyrobić kruszonkę i rozetrzeć na jagodach.
Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni.
🧡WSKAZÓWKA 🧡
Z pozostałego syropu zrób napój jagodowy- syrop wymieszaj w proporcjach 1:1 z wodą 😊