CIASTO DROŻDŻOWE Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ

Zapach ciasta drożdżowego z jagodami to pyszne wspomnienie nie jednego z nas! Dlatego dziś mamy dla Was ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką 🫐

🫐Składniki: 

\szklanka ma pojemność 250 ml\

-3 szklanki mąki 

2 puszki jagód w syropie Leśne Skarby

-50 g drożdży 

-pół szklanki cukru 

-jajko 

-mniejsza połowa szklanki mleka 

-połowa kostki masła 

Dodatkowo: masło i bułka tarta do przygotowania formy oraz 150 g mąki, 100 g cukru i 100 g masła na kruszonkę. 

🫐Przygotowanie: 

Formę natłuścić masłem i obsypać bułką. 

Do misy przesiać mąkę, zrobić po środku wgłębienie i wkruszyć do dołka drożdże. Wsypać 2 łyżeczki cukru, zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, zasypać i odstawić na 15 minut. 

Do misy wlać roztopione, ale nie gorące masło. Dodać cukier i jajko, następnie bardzo dobrze wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na pół godziny. 

Ciasto przełożyć do formy i odstawić ponownie na pół godziny. 

Owoce oddzielić od syropu, obsypać mąką i wyłożyć na ciasto. 

Wyrobić kruszonkę i rozetrzeć na jagodach. 

Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni. 

🧡WSKAZÓWKA 🧡

Z pozostałego syropu zrób napój jagodowy- syrop wymieszaj w proporcjach 1:1 z wodą 😊

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać