Och, mini serniczki z wiśniową żelką brzmią naprawdę przepysznie! 🍒 To doskonałe połączenie kremowego sernika z intensywnym smakiem wiśni. Jeśli jeszcze się wahasz, pozwól, że przekonamy Cię do spróbowania tego przepisu ☺️
🍒MINI SERNICZKI z żelką wiśniową🍒
Składniki / na ok. 12 serniczków /:
* 500 g zmielonego twarogu
* 1 opakowanie owoców w syropie Leśne Skarby
* 2 jajka o temperaturze pokojowej
* 150 ml śmietanki kremówki 30%
* 2/3 szklanki cukru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
* 30 g budyniu śmietankowego w proszku
* ciasteczka typu oreo
* 1 galaretka najlepiej w kolorze owoców



Przygotowanie:
🍒Wszystkie składniki na sernik powinny być w temp. pokojowej.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i układamy na dnie ciasteczko. Twaróg przekładamy do miseczki razem z jajkami, śmietanką, cukrem, cukrem waniliowym i miksujemy do połączenia. Na koniec dodajemy przesiany przez sitko proszek budyniowy i ponownie miksujemy. Wykładamy masę serową do papilotek, zostawiając ok 1 cm wysokości. Pieczemy w temp. 170ºC przez ok. 20-25 minut. Studzimy w zamkniętym i wyłączonym piekarniku, następnie wkładamy do lodówki do przestudzenia.
🍒W tym czasie przygotujemy żelkę. Owoce odcedzamy i umieszczamy w garnku (z syropu można wykonać pyszną lemoniadę, albo kostki lodu do wody!). Gotujemy je na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, by się nie przypaliły. Gdy zaczną się gotować zdejmujemy garnek z palnika i miksujemy lub ugniatamy owoce na gładko. Póki są gorące wsypujemy całą saszetkę wybranej galaretki. Całość mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia.
🍒Przestudzoną żelkę (może być już lekko tężejąca) rozkładamy po równo do każdej foremki. Gotowe mini serniczki wkładamy do lodówki, do całkowitego stężenia żelki.
Smacznego! 😉