RAVIOLI Z BOROWIKAMI

Dziś mamy coś dla wielbicieli pierogów! Ravioli z borowikami 🥟 Wykorzystaj ten przepis i sprawdź nasze inne leśne produkty zamknięte w słoiczkach ☺️

👉Składniki na ciasto:

-4 jaja całe i żółtko

-białko do smarowania ciasta

-łyżeczka soli

-5 łyżek wody

-500 g mąki pszennej

👉Składniki na farsz:

1 puszka borowików Leśne Skarby

-2 cebule

-1 średnia marchew

-1 pietruszka

-150 ml bulionu warzywnego

-oliwa z oliwek

-ząbek czosnku

-pieprz i sól, liść laurowy

Dodatkowo: natka pietruszki i parmezan do posypania

👉Przygotowanie:

1. Mieszamy składniki na ciasto i zagniatamy jednolitą masę. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę (w tym czasie przygotujemy resztę), by zmiękło.

2. Grzybki z puszki odsączamy i płuczemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy starkowany czosnek, posiekaną cebulę, solimy i smażymy przez 5 minut. Dolewamy rosół i dodajemy grzyby oraz startą marchew i pietruszkę. Doprawiamy liśćmi laurowymi, pieprzem i solą do smaku i gotujemy przez 30 min, do wyparowania bulionu. Odstawiamy, farsz do przestygnięcia.

3. Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej. Na jednej połowie ciasta układamy farsz (w małych kupkach, 3 cm od siebie), a drugą połowę ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem jaja. Tę posmarowaną część nakładamy na tę z farszem i dociskamy tworząc kwadratowe pierożki. Wycinamy kwadratowe ravioli, brzegi możemy ozdobić widelcem lub użyć specjalnego radełka do ravioli. 

4. W garnku gotujemy posoloną wodę, wkładamy do niej pierożki i od momentu wypłynięcia, gotujemy około 4 minuty.

5. Gotowe ravioli można przed podaniem posypać natką pietruszki i parmezanem.

Smacznego! 🥰

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać