Dziś mamy coś dla wielbicieli pierogów! Ravioli z borowikami 🥟 Wykorzystaj ten przepis i sprawdź nasze inne leśne produkty zamknięte w słoiczkach ☺️
👉Składniki na ciasto:
-4 jaja całe i żółtko
-białko do smarowania ciasta
-łyżeczka soli
-5 łyżek wody
-500 g mąki pszennej
👉Składniki na farsz:
–1 puszka borowików Leśne Skarby
-2 cebule
-1 średnia marchew
-1 pietruszka
-150 ml bulionu warzywnego
-oliwa z oliwek
-ząbek czosnku
-pieprz i sól, liść laurowy
Dodatkowo: natka pietruszki i parmezan do posypania




👉Przygotowanie:
1. Mieszamy składniki na ciasto i zagniatamy jednolitą masę. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę (w tym czasie przygotujemy resztę), by zmiękło.
2. Grzybki z puszki odsączamy i płuczemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy starkowany czosnek, posiekaną cebulę, solimy i smażymy przez 5 minut. Dolewamy rosół i dodajemy grzyby oraz startą marchew i pietruszkę. Doprawiamy liśćmi laurowymi, pieprzem i solą do smaku i gotujemy przez 30 min, do wyparowania bulionu. Odstawiamy, farsz do przestygnięcia.
3. Ciasto rozwałkowujemy jak najcieniej. Na jednej połowie ciasta układamy farsz (w małych kupkach, 3 cm od siebie), a drugą połowę ciasta smarujemy roztrzepanym białkiem jaja. Tę posmarowaną część nakładamy na tę z farszem i dociskamy tworząc kwadratowe pierożki. Wycinamy kwadratowe ravioli, brzegi możemy ozdobić widelcem lub użyć specjalnego radełka do ravioli.
4. W garnku gotujemy posoloną wodę, wkładamy do niej pierożki i od momentu wypłynięcia, gotujemy około 4 minuty.
5. Gotowe ravioli można przed podaniem posypać natką pietruszki i parmezanem.
Smacznego! 🥰