Spróbuj pysznych, wegańskich tartaletek z borówkami i kremem budyniowym! To prosty pomysł na deser idealny na urodziny oraz inne okazje 😉
Składniki:
🫐puszka borówek amerykańskich w syropie Leśne Skarby
🫐250g mąki pszennej tortowej
🫐125 g margaryny
🫐60g cukru pudru
🫐pół łyżeczki proszku do pieczenia
🫐opakowanie budyniu śmietankowego
🫐280ml mleka owsianego
🫐1/4 szklanki cukru
🫐180g margaryny
🫐listki mięty
🫐lyżka masła do wysmarowania foremek



Wykonanie:
💜Ciasto kruche:
Na sitku odcedzamy syrop od owoców. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier i zimną, pokrojoną na kawałki margarynę. Zagniatamy ciasto. Jeśli masa jest zbyt sypka, dodajemy syropu, np. 2 łyżki. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na pół godziny. Formy na tartaletki smarujemy margaryną i wykładamy schłodzonym ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 20 minut.
💜Krem budyniowy:
250 ml mleka zagotowujemy z cukrem i 8 łyżkami syropu. W reszcie mleka mieszamy proszek budyniowy. Kiedy mleko się zagotuje, dodajemy rozmieszany proszek i gotujemy aż zgęscieje. Odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę ubijamy do uzyskania lekkiej konsystencji i porcjami dodajemy budyniu. Miksujemy na wolnych obrotach, aby się nie zważył. Gotowy krem wkładamy do lodówki na pół godziny. Po upływie tego czasu przekładamy krem do szprych i nakładamy do chłodnych korpusów babeczek. Dekorujemy borówkami z syropu i listkami mięty, które przełamują słodycz deserku 🫐
SMACZNEGO!🥰