PĘCZOTTO Z PODGRZYBKAMI

Prosty przepis, który można powiedzieć „robi się sam” 😊 Czyli pęczotto z podgrzybkami 🧡 To danie smakujące lasem, musisz tego spróbować!

Składniki na 2 porcje:
*130 g przepłukanej kaszy pęczak
*3 garście podgrzybków Leśne Skarby (możesz użyć mrożonych lub suszonych- obie opcje sprawdzą się świetnie!)
*3 szklanki rosołu
*łyżka masła
*1 duża cebula
*łyżka oleju 
*starty parmezan
*pieprz do smaku
*natka pietruszki

Przepis:

1. Rozmroź potrzebną ilość podgrzybków.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, na patelnię wsyp kaszę i wlej szklankę rosołu. Gotuj na średnim ogniu. Kiedy kasza wchłonie płyn, wlej drugą szklankę rosołu.
3. W tym czasie na drugiej patelni podsmaż podgrzybki i gdy będą już zarumienione dodaj je wraz z ostatnią, trzecią, szklanką rosołu do kaszy. 
4. Gdy pęczotto będzie miało odpowiadającą nam miękkość, a rosół się wchłonie, wyłącz gaz, dodaj masło i wymieszaj.
5. Następnie dodaj parmezan i również dokładnie wymieszaj danie. Na końcu dorzuć pokrojoną drobno natkę pietruszki.
6. Pęczotto dekorujemy listkami pietruszki i resztką startego parmezanu.

Smacznego!

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać