Wielkanocna wieprzowina Wellington

To naprawdę proste, a jak spektakularne danie! Zaskocz swoich bliskich i zapisz ten przepis na święta 😉 Aby przyspieszyć proces gotowania, skorzystaj z naszego gotowego farszu!

👉 Składniki:

-polędwiczka wieprzowa,

-duża cebula,

-3 ząbki czosnku,

-dwie łyżki oleju,

puszka farszu grzybowego do pierogów Leśne Skarby,

-boczek parzony w plastrach,

-ciasto francuskie,

-jajko,

-pęczek natki pietruszki, sól i pieprz do smaku.

👉Przygotowanie:

Polędwice wieprzową osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć mocno solą i obsmażyć po 10 sekund z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni z olejem.

Cebule pokroić w kostkę, czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z grzybami z puszki i całość jeszcze raz mocno posiekać. Smażyć na maśle do odparowania wody, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać z posiekaną natką.

Na foli spożywczej rozłożyć boczek, następnie wyrównać zupełnie wystudzony farsz, położyć polędwice i zwinąć całość w rulon. Odstawić na godzinę do lodówki.

Polędwice w boczku rozłożyć na cieście francuskim, zwinąć w rulon tak by łączenie wypadło od spodu. Z odciętego ciasta upleść ozdobne warkocze. Przyozdobić wałeczek i posmarować go rozbełtanym ciastem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut, jeśli lubicie dobrze wysmażone pod koniec zwiększcie temperaturę do 200 stopni i przytrzymajcie jeszcze około 10 minut.

Po upieczeniu należy odstawić mięso by odpoczęło.

Smacznego!

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać