Zrób ten owocowy torcik i zaskocz swoich bliskich! Do masy idealnie sprawdzi się nasza borówka w syropie!
BISZKOPT
Składniki: 5 jaj, 80 g cukru pudru, 130 g mąki pszennej, 1,5 łyżki kakao.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Na koniec przesiać mąkę wraz z kakao i wymieszać całość przy pomocy łyżki. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować na prostokąt. Piec około 12-14 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
FRUŻELINA
Składniki: puszka borówki amerykańskiej w syropie, łyżka mąki ziemniaczanej.
Z puszki odlać 1/3 syropu i rozprowadzić w nim mąkę. Pozostały płyn wraz z owocami zagotować, wlać przygotowaną mieszankę i od razu zmniejszyć ogień. Mieszać, aż zacznie gęstnieć. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
KREM
Składniki: 400 ml 30 % śmietanki, 250 g mascarpone, dwie łyżki cukru pudru, około 6-8 mini bezików.
Śmietankę ubić wraz cukrem i mascarpone. Pokruszyć beziki.
SKŁADANIE
Ciasto pokroić na 7 cm pasy, posmarować frużeliną, następnie rozsmarować krem i posypać z wierzchu pokruszonymi bezami. Zwinąć pierwszy pas w rulon, a kolejne wokół niego. Posmarować boki tortu pozostałym kremem i udekorować wierzch bezami i świeżą borówką.
Smacznego!