PĄCZKI NA SŁONO Z PODGRZYBKAMI

Pączki na SŁONO? Czemu nie! Wypróbuj nasz przepis z pączkami wypełnionymi suszonymi grzybkami ☺️🍩

👉Składniki:

podgrzybki suszone 80 g,

-50 g świeżych drożdży,

-łyżka cukru,

-łyżka soli,

-łyżka suszonej natki pietruszki,

-jajko L,

-400 ml mleka,

-100 ml śmietanki 30 %,

-1 litr oleju.

👉Przygotowanie:

1. Podgrzybki zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę, następnie odsączyć i drobno pokroić.

2. W dużej misie umieścić pokruszone drożdże, cukier, sól, mleko, jajko i śmietankę, następnie wsypać mąkę, natkę pietruszki i dodać grzyby.

Całość wymieszać i odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia.

3. W szerokim rondlu lub wyższej patelni rozgrzać tłuszcz, przy pomocy dwóch dużych łyżek, nabierać partię ciasta i zrzucać do oleju, smażyć około 3 minut z obu stron, aż pączki ładnie się zarumienią. Gotowe oprószyć solą i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Najlepiej smakują ciepłe podane od razu po upieczeniu.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać