Pączki na SŁONO? Czemu nie! Wypróbuj nasz przepis z pączkami wypełnionymi suszonymi grzybkami
Składniki:
–podgrzybki suszone 80 g,
-50 g świeżych drożdży,
-łyżka soli,
-łyżka suszonej natki pietruszki,
-jajko L,
-400 ml mleka,
-100 ml śmietanki 30 %,
-1 litr oleju.
Przygotowanie:
1. Podgrzybki zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę, następnie odsączyć i drobno pokroić.
2. W dużej misie umieścić pokruszone drożdże, cukier, sól, mleko, jajko i śmietankę, następnie wsypać mąkę, natkę pietruszki i dodać grzyby.
Całość wymieszać i odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia.
3. W szerokim rondlu lub wyższej patelni rozgrzać tłuszcz, przy pomocy dwóch dużych łyżek, nabierać partię ciasta i zrzucać do oleju, smażyć około 3 minut z obu stron, aż pączki ładnie się zarumienią. Gotowe oprószyć solą i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Najlepiej smakują ciepłe podane od razu po upieczeniu.