Przepis na sałatkę z maślakami i kindziukiem według JUST A Salad

Przepyszna, kolorowa sałatka? Nie ma nic prostszego Nasza Ambasadorka Justyna Kopka autorka bloga www.justasalad.pl przybywa z przepisem. Dziękujemy 🙂 

Liczba porcji: 2 porcje
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
• 1 garść rukoli
• garść roszponki
• 1/3 szklanki kuskus
• 10 plasterków kindziuka
• 1 nieduża papryka czerwona
• 1 mała marchewka
• 1 mała cebula czerwona
• 2/3 słoiczka maślaków marynowanych LEŚNE SKARBY (300 ml)
• 1/2 szklanki orzechów włoskich

SKŁADNIKI NA DRESSING:
• 5-6 łyżek oleju rzepakowego
• 2 łyżeczki octu winnego białego
• 1 łyżeczka syropu klonowego
• 1 ząbek czosnku
• szczypta mielonych płatków chili
• sól, świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Czosnek przeciskamy przez praskę, po czym łączymy go z pozostałymi składnikami dressingu.
2. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodajemy szczyptę soli, zalewamy wrzącą wodą (około 1 cm ponad poziom kaszy), przykrywamy i odstawiamy na ok. 6 minut do napęcznienia. Po upływie tego czasu mieszamy sklejone ziarenka widelcem.
3. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, po czym kroimy na wąskie, krótkie paseczki.
4. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
5. Cebulę siekamy w drobną kostkę, maślaki kroimy.
6. Orzechy dzielimy na mniejsze kawałki.
7. Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, roszponkę, paprykę, marchewkę i cebulę oraz maślaki – dodawane składniki polewamy jednocześnie przygotowanym dressingiem.
8. Na koniec wykładamy kindziuka, a całość posypujemy orzechami włoskimi.

Życzymy smacznego. A po maślaki marynowane zapraszamy na www.lesneskarby.pl . Koniecznie dajcie nam znać jak smakowało Czekamy na Wasze opinie.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>