Zupa z kurek

Pierwsze grzyby, jakie jadło się w moim domu to były kurki, a potrawą zrobioną na ich bazie była zupa kurkowa.
Brak świeżych kurek można zastąpić kurkami mrożonymi lub sterylizowanymi. To był smak początku lata, a teraz przedstawię Państwu potrawy z grzybów, które kojarzą się z prawdziwym jesiennym grzybobraniem.

ZUPA Z KUREK
(6 porcji)

SKŁADNIKI:
• 60 dag. kurki
• 10 dag. masło
• 0,4 dag. włoszczyzna
• 1/2 kurczaka
• 3 l wody
• sól
• Natka pietruszki

Kurczaka opłukać, zalać zimną wodą, posolić, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować pod przykryciem 2 godz. Do wywaru z kurczaka dodać warzywa pokrojone w paski oraz kurki podsmażone na sklarowanym maśle. Gotować około 20 minut, doprawiać do smaku. Podawać z kluskami francuskimi lub lanymi. Oczywiście kurczaka ugotowanego zawsze możemy wykorzystać jako drugie danie, pokroić go i obsmażyć na maśle. Tak robiła moja mama.

KLUSKI FRANCUSKIE
• 4 łyżki mąki pszennej
• 3 jajka
• 1 łyżka masła
• sól

Masło utrzeć dodając po jednym żółtku, następnie ubić pianę z białek i wszystko razem wymieszać dodając mąkę. Gotowe ciasto kłaść na gotującą się osoloną wodę.

KLUSKI LANE
• 35 dag. mąki
• 1 jajko
• 1/2 szklanki wody
• sól

Wszystkie składniki połączyć i mieszać tak długo aż ukażą się pęcherzyki. Do wrzącej osolonej wody wlewać cienkim strumieniem ciasto. Gotować ostrożnie mieszając.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>