Przepis na Szakszukę

szukszuka

Szakszuka to przepyszny „bałagan” na talerzu. Jest to proste danie znane w kuchni izrealskiej, tunezyńskiej i egipskiej. Tak naprawdę to nic innego jak jaja w pomidorach:) Można je łączyć z dowolnymi składnikami i tworzyć prawdziwą poezję na talerzu. My dzisiaj oczywiście przesyłamy przepis na sakszukę z kurkami. To danie polecamy szczególnie na sobotnie/niedzielne śniadanie. Potrafi zaskoczyć wyglądem i smakiem.

Składniki

  • 50 g kurek swieże / mrożone kurki Leśne Skarby
  • 2/3 średnie pomidory np. malinowe
  • 2 jajka
  • masło klarowane do smażenia
  • zielona cebulka
  • 1 ząbek czosnku/ 1 mała cebulka cebula
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie (szakszuki):

  1. Na masełku podsmażamy kilka minut wcześniej oczyszczone kurki i odstawiamy na bok.
  2. Na drugiej średniej wielkości patelni roztapiamy łyżkę masła i dodajemy rozgnieciony czosnek/pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zarumienienia.
  3. W tym czasie sparzamy pomidory i ściągamy z nich skórkę. Kroimy w kostkę.
  4. Pomidory dodajemy do czosnku/cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na średnim ogniu ok. 3-4 minut, nie mieszając.
  5. Dodajemy 2 jajka i smażymy pod przykryciem ok. 3 min do ścięcia białek.
  6. Gdy jajka mamy gotowe do całej potrawy dodajemy podsmażone kurki i pokrojoną zieloną cebulkę (nie podsmażaną).
  7. Gotowe 🙂

Życzymy smacznego. A po kurki zapraszamy na www.lesneskarby.pl. Koniecznie dajcie nam znać jak smakowało 🙂 Czekamy na Wasze opinie.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>