Szakszuka to przepyszny „bałagan” na talerzu. Jest to proste danie znane w kuchni izrealskiej, tunezyńskiej i egipskiej. Tak naprawdę to nic innego jak jaja w pomidorach:) Można je łączyć z dowolnymi składnikami i tworzyć prawdziwą poezję na talerzu. My dzisiaj oczywiście przesyłamy przepis na sakszukę z kurkami. To danie polecamy szczególnie na sobotnie/niedzielne śniadanie. Potrafi zaskoczyć wyglądem i smakiem.
Składniki
- 50 g kurek swieże / mrożone kurki Leśne Skarby
- 2/3 średnie pomidory np. malinowe
- 2 jajka
- masło klarowane do smażenia
- zielona cebulka
- 1 ząbek czosnku/ 1 mała cebulka cebula
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie (szakszuki):
- Na masełku podsmażamy kilka minut wcześniej oczyszczone kurki i odstawiamy na bok.
- Na drugiej średniej wielkości patelni roztapiamy łyżkę masła i dodajemy rozgnieciony czosnek/pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zarumienienia.
- W tym czasie sparzamy pomidory i ściągamy z nich skórkę. Kroimy w kostkę.
- Pomidory dodajemy do czosnku/cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na średnim ogniu ok. 3-4 minut, nie mieszając.
- Dodajemy 2 jajka i smażymy pod przykryciem ok. 3 min do ścięcia białek.
- Gdy jajka mamy gotowe do całej potrawy dodajemy podsmażone kurki i pokrojoną zieloną cebulkę (nie podsmażaną).
- Gotowe 🙂
Życzymy smacznego. A po kurki zapraszamy na www.lesneskarby.pl. Koniecznie dajcie nam znać jak smakowało 🙂 Czekamy na Wasze opinie.