Przedstawiamy Państwu serię przepisów wygranych w konkursie kulinarnym organizowanym przez nas w grudniu.
Na pierwszy ogień wkracza przepis Pani Pauliny Misiewicz!
Pyszne Tagliatelle w sosie śmietanowym z grzybami i boczkiem!
SKŁADNIKI
• 300 g makaronu tagliatelle (autorka użyła szpinakowego, który pasuje do grzybów)
• 1 cebula
• 100 g boczku
• 40 g suszonych grzybów (borowików, podgrzybków, maślaków)
• 200 ml śmietany 30%
• posiekana natka pietruszki (według uznania)
• sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
• Suszone grzyby moczymy w gorącej wodzie by zmiękły. Odsączamy je i kroimy w paseczki. Drobno siekamy cebulę, boczek kroimy w kostkę.”
• Na patelni smażymy boczek, gdy się zarumieni dodajemy cebulę. Smażymy do momentu aż cebula się zeszkli i dodajemy grzyby. Chwilę smażymy i dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy natkę pietruszki oraz przyprawy.
• Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu.
• Następnie ugotowany makaron polewamy sosem grzybowym i gotowe.
Życzymy smacznego. Po grzyby standardowo zapraszamy na www.lesneskarby.pl.
Dajcie nam znać czy danie z przepisu smakowało.