Nie macie pomysłu na obiad, a szukacie czegoś prostego i sytego? Co powiecie na przeprzepyszną lasagne z kurkami i sosem beszamelowy?! To prawdziwa uczta dla podniebienia. Przepis specjalnie dla Was przygotował założyciel Leśnych Skarbów:) To trzeba spróbować 🙂
Składniki na lasagne:
- świeże kurki (sezon) /kurki mrożone Leśne Skarby
- natka pietruszki
- czosnek
- ser parmezan
- płatki lasagne (gotowe)
- bulion
- sól , pieprz (do smaku)
Składniki na sos beszamelowy:
- łyżka mąki
- łyżka masło
- mleko
- ser parmezan
- Kurki czyścimy i krótko płuczemy/ korzystamy z mrożonych kurek Leśne Skarby.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy czosnek z natką pietruszki.
- Gdy poczujemy błogi aromat czosnku dodajemy grzyby.
- Solimy je i smażymy do momentu kiedy nie odparuje woda w nich zawarta.
- Grzyby przesypujemy do miseczki, a na tej samej patelni robimy sos beszamelowy (masło, mąka , mleko (niewielka ilość, aby osiągnąć pożądaną gęstość)oraz starty parmezan.
- Blaszkę do pieczenia polewamy sosem, następnie układamy warstwę lasagne (makaraonu), warstwę grzybów, warstwę sosu, posypujemy startym parmezanem i tak do momenty kiedy skończą się składniki.
- Piekarni nagrzewamy do 220 stopni C , wkładamy lasagne i pieczemy ok. 20 – 30 min. Pożądanym efektem jest, aby aby góra zapiekła się na złocisty kolor.
Życzymy smacznego i zapraszamy na www.lesneskarby.pl po nasze produkty 🙂