Dzisiejszy przepis zamieszczamy dzięki uprzejmości Szefa Kuchni Restauracji Refektarz Hotelu Zamek Ryn.
Kilka słów o Autorze przepisu:
Szef Kuchni Ireneusz Koniuszek zdobywał kulinarne szlify w najbardziej prestiżowych obiektach hotelarskich w Anglii. Jego wieloletnie doświadczenie pozwala na komponowanie dań z wyrafinowanym kunsztem, lekkością i tworzenie dzieł kulinarnych z połączenia smaków staropolskich, międzynarodowych oraz trendów kuchni fusion.
Zapraszamy na mała, kulinarną przygodę!
Przepis dnia: Wyjątkowa zupa grzybowa z rydzami i kaszą bulgur
Składniki:
- 300 g rydze w zalewie naturalnej „Leśne Skarby”
- 50 ml białe wino wytrawne
- 2 l bulionu warzywnego
- 1 średnia cebula
- 1 średnia marchew
- 1 kawałek pora
- 0.5 selera
- 1 gałązka selera naciowego
- 2 ząbki czosnku
- 50 g masło
- 30 g kwaśnej wiejskiej śmietany
- 5 łyżek kaszy bulgur
- sól
- pieprz
- szczypta świeżej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
- Rydze odsączamy z zalewy i kroimy w paski.
- Cebulkę kroimy w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojoną cebulkę, czosnek i rydze, podlewamy białym winem.
- Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru warzywnego.
- Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie
- Dodajemy przesmażone rydze i kaszę bulgur.
- Wtedy znów gotujemy tym razem aż kasza zmięknie.
- Doprawiamy solą pieprzem i świeżą natką pietruszki.
- Podajemy z łyżką kwaśnej wiejskiej śmietany.
Smacznego życzy,
Szef Kuchni Restauracji Refektarz – Hotel Zamek Ryn
Po produkty Leśne Skarby zapraszamy na www.lesneskarby.pl
Polecamy także całe Menu Restauracji Refektarz