Wyjątkowa zupa grzybowa z rydzami i kaszą bulgur

Dzisiejszy przepis zamieszczamy dzięki uprzejmości Szefa Kuchni Restauracji Refektarz Hotelu Zamek Ryn.

Kilka słów o Autorze przepisu:

Szef Kuchni Ireneusz Koniuszek zdobywał kulinarne szlify w najbardziej prestiżowych obiektach hotelarskich w Anglii. Jego wieloletnie doświadczenie pozwala na komponowanie dań z wyrafinowanym kunsztem, lekkością i tworzenie dzieł kulinarnych z połączenia smaków staropolskich, międzynarodowych oraz trendów kuchni fusion.

Zapraszamy na mała, kulinarną przygodę!

Przepis dnia: Wyjątkowa zupa grzybowa z rydzami i kaszą bulgur

Składniki:

  • 300 g rydze w zalewie naturalnej „Leśne Skarby”
  • 50 ml białe wino wytrawne
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchew
  • 1 kawałek pora
  • 0.5 selera
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g masło
  • 30 g kwaśnej wiejskiej śmietany
  • 5 łyżek kaszy bulgur
  • sól
  • pieprz
  • szczypta świeżej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Rydze odsączamy z zalewy i kroimy w paski.
  2. Cebulkę kroimy w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pokrojoną cebulkę, czosnek i rydze, podlewamy białym winem.
  4. Warzywa kroimy w  kostkę i dodajemy do wywaru warzywnego.
  5. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie
  6. Dodajemy przesmażone rydze i kaszę bulgur.
  7. Wtedy znów gotujemy tym razem aż kasza zmięknie.
  8. Doprawiamy solą pieprzem i świeżą natką pietruszki.
  9. Podajemy z łyżką kwaśnej wiejskiej śmietany.

   

Smacznego życzy,

Szef Kuchni Restauracji Refektarz – Hotel Zamek Ryn

Ireneusz Koniuszek

Po produkty Leśne Skarby zapraszamy na www.lesneskarby.pl

Polecamy także całe Menu Restauracji Refektarz

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Nowości, Przepisy kulinarne

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz