Zawijane Bułeczki z aksamitnym serem białym i słodkimi owocami leśnymi rozpływają się w ustach i szybko znikają z talerzy!🥐🧀🍇🍓
Ich tajemnica tkwi w miękkim i delikatnym cieście, które od razu kusi aromatem, a na wierzchu posmarowane jest pyszną polewą! 🤤
✔️ Ciasto
* 200 ml lekko ciepłe mleko
* 42 g drożdży
* 100 g cukru
* 2 jajka
* 100 g miękkiego masła
* 500 g mąki
* szczypta soli
✔️ Masa serowa
* 250 gr twarogu
* 2 łyżki cukru
* 1 łyżka masła
* Puszka owoce leśne od Leśne Skarby
✔️ Krem do smarowania
* 150 gr serka naturalnego
* 50 gr śmietanki 30 %
* 3 łyżki cukru pudru
* 3 łyżeczki soku z cytryny



Owoce odsącz z zalewy i dodaj do twarogu. Do masy dodaj także cukier oraz masło i połącz ze sobą.
Rozpuść drożdże z odrobiną mleka i cukru. Odstaw na 10 minut aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Odstaw je na 40 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto wałkuj dość cienko w prostokąt i wyłóż masę serową. Zawijaj w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem tnij w miarę równe bułeczki – z tej ilości wyjdzie około 12 sztuk. Bułeczki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, nasmaruj mlekiem, odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia, piecz w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Ten czas może być krótszy, obserwuj bułeczki aby były tylko zarumienione.
Przygotuj krem : serek wraz ze śmietaną zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładki krem. Ostudzone bułeczki posmaruj przygotowanym kremem.
Smacznego! 🙂