PIECZEŃ RZYMSKA Z SUSZONYMI BOROWIKAMI

Tym razem mamy dla Was przepis na Pieczeń Rzymską z suszonymi borowikami, które kupicie stacjonarnie w sklepach @biedronka 🐞

Składniki: 
🔸arkusz ciasta francuskiego,
🔸500 g mięsa mielonego,
🔸1 cebula,
🔸1 ząbek czosnku,
🔸jajko,
🔸czerstwa bułka,
🔸pół szklanki mleka,
🔸1/4 szklanki suszonych borowików NASZA SPIŻARNIA dostępnych w sieci sklepów biedronka,
🔸po pół łyżeczki soli i pieprzu. 
🔸1 jajko surowe oraz 4 jajka ugotowane na twardo. 

Przygotowanie: 

1. Suszone grzyby namoczyć w wodzie najlepiej przez całą noc. 
2. Bułkę namoczyć w mleku z wodą z namoczonych grzybów. 
3. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Czosnek zetrzeć, a natkę pietruszki posiekać. 
4. W misce wyrobić mięso mielone wraz z pozostałymi składnikami: pokrojonymi grzybami, cebulą, czosnkiem, jajkiem, odciśniętą z nadmiaru płynu bułką, natką pietruszki oraz solą i pieprzem. 
5. Rozwinąć ciasto francuskie i na środku zostawiając z każdej strony brzeg około 10 cm ułożyć na płasko połowę masy mięsa mielonego, następnie na mięso wyłożyć ugotowane na twardo jajka, można ściąć im końcówki wtedy będą się lepiej trzymać. Jajka przykryć pozostałą masą tworząc wałeczek. 
6. Brzegi ciasta francuskiego pociąć ukośne na pasy szerokości około 2 cm i zawijać naprzemiennie na mięsie. Ciasto możemy ozdobić z wierzchu wyciętymi z drugiego arkusza dekoracjami. 
7. Przygotowane w ten sposób smarujemy z wierzchu rozbełtanym jajkiem i wkładamy na 50-60 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. 
8. Podajemy udekorowane świeżym szpinakiem oraz w towarzystwie chrzanu.

Smacznego!☺️

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać