PYSZNE MUFFINY Z JAGODAMI

Z nami sezon na jagody trwa dłużej! 🫐 Zrób proste i smaczne muffinki z jagodami i polewą z białej czekolady 🧁

Składniki na 12 muffinek:

🔸 250 g jagód
🔸 100 g roztopionego masła
🔸 125 ml mleka
🔸 2 jajka
🔸 250 g mąki pszennej
🔸 2 łyżeczki proszku do pieczenia
🔸 170 g cukru
🔸 polewa (roztopić 50 g białej czekolady z 2 łyżkami mleka, dodać 1 łyżkę jogurtu i wymieszać)

Przygotowanie:

1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni C. 
2. Jagody odsącz przez sitko z syropu (syrop można wykorzystać np. do kompotu!😊).
3. Do miski wlej roztopione masło, dodaj mleko i wymieszaj. Następnie dodaj jajka i wymieszaj całość.
4. Do drugiej miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
5. Delikatnie połącz składniki z dwóch misek, dodaj jagody, delikatnie wymieszaj.
6. Formę na muffiny wyłóż papilotkami, następnie nałóż równe porcje ciasta i wstaw do nagrzanego piekarnika. 
7. Piecz przez 25 minut. Po przestudzeniu polej polewą, możesz też udekorować babeczki owocami.

Smacznego! 🫐

Jagody w syropie znajdziecie w naszym sklepie 👇
www.lesneskarby.pl

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać