Ser koryciński jest flagowym składnikiem podlasia, który trzeba koniecznie spróbować. Dzisiejsza sałatka jest połączeniem bardzo mocnych smaków, które razem komponują się wyśmienicie. Za przepis dziękujemy restauracji Bistro Dobra Zmiana.
Składniki:
- 200g porwanych i umytych sałat
- 1 łyżka musztardy dijon
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu winnego
- 150ml oleju
- Sól
- 5 plastrów rzepy
- 50g Kurki marynowane leśne skarby
- 20g marchwi po koreańsku
- 3 szt pomidorków koktajlowych
- 80g sera korycińskiego
- 1 jajko
- 10g mąki
- 30g panko
- Mieszamy musztardę, ocet i miód, następnie powoli dolewamy olej energicznie mieszając przy pomocy rózgi tak aby powstała jednolita emulsja
- Ser kroimy w słupki, obtaczamy w mące, jajku i panko, następnie trzeba go dobrze schłodzić, przez 2h.
- Sałatę delikatnie mieszamy z sosem, układamy pokrojone warzywa i marynowane kurki leśne skarby.
- Ser smażymy z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni, tak żeby nie spalić panierki, ale żeby nie zdążył nam się roztopić, temperatura jeszcze zdąży przejąć do wnętrza i ogrzać go żeby był półpłynny, a zapobiegnie to bałaganowi na patelni.
- Kładziemy go na sałatkę i szybko zjadamy. 🙂
Smacznego !