Sałatka z serem blue i truskawkowym vinegretem

Sałatka z serem blue i truskawkowym vinegretem

Składniki:
Około 400 g miksu sałat
1 czerwona cebula
8 pomidorków koktajlowych
4 cieniutkich plasterków boczku wedzonego (około 50 gram)
100 gram sera typu blue
Truskawkowy vinegret
Ten sos powstaje jak większość vinegretów jako emulsja powstającą z połączenia wysokiej jakości oliwy z oliwek oraz octu balsamicznego z dodatkami smakowymi. Z tym, że u nas nie będzie to miód czy musztarda a mus truskawkowy.

Składniki na sos:
1 puszka truskawek w syropie Leśne Skarby – obecnie do kupienia w Lidlu w ramach akcji SPIŻARNIA LIDLA. Szukajcie w Lidlu charakterystycznych standów z napisem SPIŻARNIA LIDLA
5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki dobrej jakości octu balsamicznego
Szczypta soli, troszkę pieprzu
Przygotowanie
Truskawki odsączyć, zachować syrop
Owoce przełożyć do blendera i zmiksować na jednolity mus.
W innym naczyniu za pomocą blendera połączyć oliwę z octem i przyprawami. Powinniśmy otrzymać gęstą spójną emulsję.
Dodawać do niej w małych porcjach mus truskawkowy i nadal mieszać blenderem. Wszystko powinno połączyć się i mieć konsystencję musztardy. Jeżeli będzie zbyt gęste rozcieńczyć odrobiną syropu spod truskawek.

1.Boczek pokroić w kosteczkę i przesmażyć do chrupkości, wyjąć z tłuszczu i osuszyć ręcznikiem papierowym.
2.Na dno miski włożyć sałatę, krążki czerwonej cebuli oraz pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Dodać zimny boczek i dokładnie wymieszać.
3.Na górę dajemy pokrojony w kostkę o boku 1 cm ser typu Blue.
4.Tuż przed podaniem obficie polewamy sosem.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>