200g kaszy orkiszowej
1l bulionu z dodatkiem grzybów
100ml białego, wytrawnego wina
Sól
Masło klarowane do smażenia
1. Kaszę najpierw delikatnie upraż na suchej patelni, następnie dodaj trochę klarowanego masła, soli i dokładnie wymieszaj. Do mocno rozgrzanych ziaren dodaj wino i odparuj je niemal do zera.
2. W międzyczasie doprowadź wywar do wrzenia, skręć gaz i utrzymaj bulion w temperaturze między 90° a 100°C.
3. Dodaj jedną chochlę wywaru do kaszy i cały czas mieszając (silikonową lub drewnianą łopatką), odparuj większość płynu. Zabieg ten powtarzaj do momentu zużycia całego bulionu lub gdy kasza ugotuje się do zadowalającego Cię stopnia.
4. Istotną częścią całego procesu jest mieszanie, dzięki któremu równomiernie rozprowadzamy wydzielającą się skrobię. Kasza nabiera wtedy kremowej i przyjemnej konsystencji.
Smażone podgrzybki:
100g Mrożonych Podgrzybków Leśne Skarby
2 szalotki dowolnej wielkości
1 ząbek czosnku
Świeży tymianek do smaku
Sól i pieprz do smaku
Masło klarowane do smaku
1. Kolejnym ważnym punktem jest przygotowanie dodatków a następnie połączenie ich z gotową już kaszą. Pozwala to zachować ich kształt oraz konsystencje, co w przypadku grzybów ma spore znaczenie estetyczne.
2. Szalotki, czosnek obierz i posiekaj drobno.
3. Na średnim ogniu przesmaż na złoty kolor warzywa z dodatkiem tymianku.
4. Dodaj zamrożone grzyby i na tym samym ogniu duś całość przez 10 minut, mieszając co kilka chwil. Jeżeli masz całe, małe kapelusze możesz je odłożyć do dekoracji.
Smażona szałwia:
1. Listki szałwii usmaż przez kilka sekund na tłuszczu w temperaturze około 120°C
Wykończenie:
100g kwaśna śmietana lub crème fraîche
40g zimnego masła
Parmezan w dowolnej ilości
Natka pietruszki w dowolnej ilości
1. Do gorącej kaszy dodaj przygotowane grzyby i dokładnie wymieszaj na małym ogniu.
2. Masło pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do całości.
3. Gdy tłuszcz się rozpuści i ładnie połączy wyłącz palnik. Dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.
4. Na koniec wmieszaj parmezan i pietruszkę oraz zetrzyj trochę sera na wierzch dania. Całość udekoruj smażoną szałwią i odłożonymi podgrzybkami.
Smacznego!