Orientalna sałatka z wołowiną i grzybami shitake

Ilość składników na 1 porcję

100g Wołowiny stekowej
5g shitake suszonych Leśne Skarby
½ owocu passiflory
30g ogórka świeżego
20g kiełków fasoli mung
½ główki sałaty karbowanej
1 cytryna
30ml oleju słonecznikowego
30ml oleju sezamowego
20ml sosu sojowego
20ml sosu rybnego
Liście kolendry wedle uznania

Najważniejszą czynnością podczas robienia tej sałatki jest wykonanie pewnego tricku z mięsem.
Mianowicie, po usmażeniu wołowiny należy dać jej odpocząć przez 3-4 minuty w ciepłym miejscu, a następnie pokroić i wrzucić do dressingu na kolejnych 5 minut.
Mięso wchłonie część sosu, dzięki czemu nabierze niepowtarzalnego smaku.

1. Przygotuj grzyby.
Nalej do rondelka 200 ml wody, dodaj grzyby i zagotuj całość.
Grzyby powinny być dobre po około 6 minutach gotowania, ale woda w której je gotujemy będzie nam potrzebna do dresingu.
Dlatego redukuj płyn do momentu aż osiągnie około ¼ początkowej objętości.
Gdy już się to stanie wyciśnij nadmiar wody z grzybów i osusz je, a wodę ostudź.
2. Wszystkie warzywa umyj i osusz na ręczniku lub w wirówce.
Ogórka pokrój w ulubiony kształt, kiełki możesz zostawić w całości.
3. Cytrynę sparz w całości, osusz i zetrzyj z niej skórkę.
Potem przetnij na pół i wyciśnij sok z jednej połówki.
4. Wymieszaj razem sok, sos sojowy, rybny i wodę po grzybach.
Cały czas mieszając zacznij dodawać olej słonecznikowy a następnie sezamowy.
Na koniec dodaj miąższ z owocu passiflory.
Gdy dresing osiągnie pożądaną konsystencję jest gotowy.
Powinien być lekki i niezbyt gęsty, jednak jeżeli wolisz gęstsze sosy, możesz dodać do niego łyżkę musztardy.
5. Wrzuć mięso na patelnię i usmaż je na swój ulubiony stopień wysmażenia.
Następnie zrób to co napisałem na początku.
6. Porwij sałatę, wymieszaj ją z warzywami, dressingiem i mięsem.
7. Na koniec posyp sałatkę skórką z cytryny i ułóż listki kolendry.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz