Risotto z kurkami i szparagami

Sezon szparagowy dobiega już końca, więc to ostatnia szansa aby je jeszcze znaleźć i przygotować z nimi risott. Całe szczęście nasze kurki dostępne są cały rok, więc jeśli zabraknie szparagów można zastąpić je grzybami.

Składniki:

  • 50ml białego wytrawnego wina
  • 150g ryżu arborio
  • 40g masła
  • 40g parmezanu
  • 1 mała szalotka
  • Oliwa z oliwek
  • 200ml Wywar warzywny
  • 70g kurek sterylizowanych leśne skarby
  • 70g zielonych szparagów

    1. Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oliwie, tak aby nie zaczęła się rumienić.
    2. Dodajemy ryż i chwilę go prażymy, aby stał się szklisty.
    3. Wlewamy wino i odparowujemy.
    4. Następnie dodajemy gorący wywar.
    5. Kurki z puszki Leśne Skarby odsączamy na sicie.
    6. Szparagom odłamujemy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.
    7. Kurki i szparagi wrzucamy na osobną patelnię i lekko podsmażany.
    8. Część dodajemy do ryżu w momencie kiedy jest już al dente.
    9. Zdejmujmy nasze ristto z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło i starty parmezan.
    10. Kiedy wszystkie składniki ładnie się nam połączą, układamy nasze danie na talerz, posypujemy dodatkowo parmezanem i układamy pozostałe kurki i szparagi.

 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>