Sezon szparagowy dobiega już końca, więc to ostatnia szansa aby je jeszcze znaleźć i przygotować z nimi risott. Całe szczęście nasze kurki dostępne są cały rok, więc jeśli zabraknie szparagów można zastąpić je grzybami.
Składniki:
- 50ml białego wytrawnego wina
- 150g ryżu arborio
- 40g masła
- 40g parmezanu
- 1 mała szalotka
- Oliwa z oliwek
- 200ml Wywar warzywny
- 70g kurek sterylizowanych leśne skarby
- 70g zielonych szparagów
1. Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oliwie, tak aby nie zaczęła się rumienić.
2. Dodajemy ryż i chwilę go prażymy, aby stał się szklisty.
3. Wlewamy wino i odparowujemy.
4. Następnie dodajemy gorący wywar.
5. Kurki z puszki Leśne Skarby odsączamy na sicie.
6. Szparagom odłamujemy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki.
7. Kurki i szparagi wrzucamy na osobną patelnię i lekko podsmażany.
8. Część dodajemy do ryżu w momencie kiedy jest już al dente.
9. Zdejmujmy nasze ristto z ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło i starty parmezan.
10. Kiedy wszystkie składniki ładnie się nam połączą, układamy nasze danie na talerz, posypujemy dodatkowo parmezanem i układamy pozostałe kurki i szparagi.