Barszcz biały z grzybami i białą kiełbasą

Wielkanoc bez barszczu nie może się odbyć, ale ważne aby to był sprawdzony przepis. Polecamy Wam wypróbowanie tego przepisu na tegoroczne święta i koniecznie użyjcie do niego najlepszych grzybów od Leśne Skarby.

Składniki:

1,5 litra wody

3 laski białej kiełbasy

3 liście laurowe

4rozgniecione ziarenka ziela angielskiego

5 kuleczek rozgniecionego pieprzu ziarnistego

6 ząbków czosnku

2 łyżki majeranku

2 łyżki chrzanu tartego

2 łyżki octu

50 gram suszonych grzybków

Sól do smaku

mąka, woda, śmietana 18% do zaprawienia na koniec

Przygotowanie:

W małym rondelku gotujemy grzybki ok. 15 minut. Powinny być już miękkie ale bardziej zależy nam żeby puściły brązowy kolor i goryczkę.

Do większego garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i białą kiełbasę. Gotujemy ok. 20 minut.  W tym czasie obieramy czosnek, drobno siekamy w plasterki lub kosteczkę.  Dodajemy do wywaru. Dajemy również nasze grzybki,  majeranek ocet i chrzan. Ciągle gotujemy.

1 łyżkę mąki mieszamy dokładnie z około pół szklanki wody i 2 łyżkami śmietany. Następnie całość wlewamy do barszczu, jednocześnie mieszając.

Podajemy z białą kiełbasą i jajkiem. 

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>