Lasagne z selera duszonego, przekładana musem z jabłek i smardzów

Przepis na jedną osobę

Lasagne:

*150g selera
*100ml soku jabłkowego
*100g jabłka
*5g smardzów suszonych Leśne Skarby
*1 gwiazdka anyżu

  1. Selera pokrój w bardzo cienkie plastry i spakuj próżniowo razem z sokiem jabłkowym.
    Wrzuć do garnka z gotującą się wodą, wyłącz gaz i zostaw torebkę do momentu aż woda będzie letnia.
    Jeżeli nie masz pakowarki to możesz na bardzo małym ogniu delikatnie obgotować selera w soku jabłkowym.
  2. Obrane i wydrążone jabłko umieść w garnku, razem z wodą i sokiem po gotowaniu selera.
    Dodaj anyż i obgotuj je do miękkości, ale tak żeby się nie rozpadało.
    Wyjmij anyż a płyn powstały po gotowaniu zredukuj do 1/3 objętości, wymieszaj z jabłkami i dokładnie zblenduj.
    Jeżeli chcesz, żeby mus był gładszy przetrzyj go przez drobne sito.
  3. Smardze namocz, dobrze opłucz z ewentualnych zanieczyszczeń i obgotuj.
    Przesmaż grzyby i dodaj do przecieru z jabłek.
  4. Ugotowanego wcześniej selera delikatnie posól, ułóż na blaszce do pieczenia i przełóż musem z jabłek.
    Zapiecz przez 5-6 minut w 200°C.

Smardze nadziewane:

*50g topinamburu
*10g smardzów suszonych Leśne Skarby
*10 g orzechów włoskich
*200ml mleka migdałowego
*sól, pieprz do smaku

  1. Topinambur pokrój umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę, przesmaż z rozgniecionymi orzechami i podlej mlekiem połową mleka migdałowego. Gotuj całość do miękkości po czym rozetrzyj widelcem na drobno i dopraw do smaku.
  2. Smardze namocz, dobrze opłucz z ewentualnych zanieczyszczeń i osącz z nadmiaru wody.
    Nafaszeruj rozgniecionym topinamburem i obgotuj delikatnie w reszcie mleka migdałowego.

Redukcja winna ze smardzami:

*200 ml wina porto
*5g smardzów suszonych Leśne Skarby
*1 szalotka

  • 1 marchewka
    *1 łodyga selera naciowego
    *kilka ziaren pieprzu
    *1 liść laurowy
  1. Warzywa pokrój w drobną kostkę, przesmaż na złoto z przyprawami, podlej wodą tak, żeby je zakryć i gotuj na wolnym ogniu aż płyn zredukuje się do ½ objętości.
  2. Smardze namocz, dobrze opłucz z ewentualnych zanieczyszczeń i osącz z nadmiaru wody.
  3. Odcedź warzywa, do płynu dodaj przesmażone smardze i gotuj aż płyn całkowicie wyparuje.
  4. Do smardzów dodaj wino i gotuj aż wino prawie wyparuje, ale do momentu w którym można jeszcze nabierać płyn łyżką.
  5. Dopraw wszystko do smaku. Jeżeli będzie dla ciebie zbyt kwaśne, możesz dodać trochę cukru.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>