Przepis na jedną osobę
Lasagne:
*150g selera
*100ml soku jabłkowego
*100g jabłka
*5g smardzów suszonych Leśne Skarby
*1 gwiazdka anyżu
- Selera pokrój w bardzo cienkie plastry i spakuj próżniowo razem z sokiem jabłkowym.
Wrzuć do garnka z gotującą się wodą, wyłącz gaz i zostaw torebkę do momentu aż woda będzie letnia.
Jeżeli nie masz pakowarki to możesz na bardzo małym ogniu delikatnie obgotować selera w soku jabłkowym. - Obrane i wydrążone jabłko umieść w garnku, razem z wodą i sokiem po gotowaniu selera.
Dodaj anyż i obgotuj je do miękkości, ale tak żeby się nie rozpadało.
Wyjmij anyż a płyn powstały po gotowaniu zredukuj do 1/3 objętości, wymieszaj z jabłkami i dokładnie zblenduj.
Jeżeli chcesz, żeby mus był gładszy przetrzyj go przez drobne sito. - Smardze namocz, dobrze opłucz z ewentualnych zanieczyszczeń i obgotuj.
Przesmaż grzyby i dodaj do przecieru z jabłek. - Ugotowanego wcześniej selera delikatnie posól, ułóż na blaszce do pieczenia i przełóż musem z jabłek.
Zapiecz przez 5-6 minut w 200°C.
Smardze nadziewane:
*50g topinamburu
*10g smardzów suszonych Leśne Skarby
*10 g orzechów włoskich
*200ml mleka migdałowego
*sól, pieprz do smaku
- Topinambur pokrój umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę, przesmaż z rozgniecionymi orzechami i podlej mlekiem połową mleka migdałowego. Gotuj całość do miękkości po czym rozetrzyj widelcem na drobno i dopraw do smaku.
- Smardze namocz, dobrze opłucz z ewentualnych zanieczyszczeń i osącz z nadmiaru wody.
Nafaszeruj rozgniecionym topinamburem i obgotuj delikatnie w reszcie mleka migdałowego.
Redukcja winna ze smardzami:
*200 ml wina porto
*5g smardzów suszonych Leśne Skarby
*1 szalotka
- 1 marchewka
*1 łodyga selera naciowego
*kilka ziaren pieprzu
*1 liść laurowy
- Warzywa pokrój w drobną kostkę, przesmaż na złoto z przyprawami, podlej wodą tak, żeby je zakryć i gotuj na wolnym ogniu aż płyn zredukuje się do ½ objętości.
- Smardze namocz, dobrze opłucz z ewentualnych zanieczyszczeń i osącz z nadmiaru wody.
- Odcedź warzywa, do płynu dodaj przesmażone smardze i gotuj aż płyn całkowicie wyparuje.
- Do smardzów dodaj wino i gotuj aż wino prawie wyparuje, ale do momentu w którym można jeszcze nabierać płyn łyżką.
- Dopraw wszystko do smaku. Jeżeli będzie dla ciebie zbyt kwaśne, możesz dodać trochę cukru.


