Pleśniak z jagodami

Składniki na blachę 25 x30 cm (średnią)
Trzy puszki jagód w syropie Leśne Skarby
Pół kg mąki
6 jajek
250 g margaryny + 1 łyżka oleju
3 łyżki cukru do ciasta
1,5 szklanki cukru do piany
4 łyżki kakao
50 gram cukru waniliowego
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie
Mąkę wyrobić z margaryną, żółtkami, 3 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
Otrzymane ciasto podzielić na trzy równe części. Do jednej z nich dodać kakao i dobrze wyrobić.
Wszystkie kawałki chłodzić w lodówce około godziny.
Białka z cukrem (1,5 szklanki) ubić na gęstą pianę.
Owoce odcedzić z syropu, zachować syrop.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wywijać go aż po górne krawędzie.
Odrywać małe kawałki jednej części białego ciasta i przykryć nimi całą blachę. To samo powtórzyć z ciemnym ciastem.
Ciemne ciasto pokryć grubą warstwą owoców.
Następnie wyłożyć pianę z białek.
Całość znów pokryć jasnym ciastem, skubiąc je z trzeciego kawałka.
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz