Poke bowl z kurkami

Składniki (4 porcje)
300 g ryżu jaśminowego (lub ryżu do sushi)
250 g surowego łososia
pół słoika kurek marynowanych Leśne Skarby
dwie marchewki
2 średnie buraki
3 łyżki stołowe koncentratu buraczanego
4 większe ogórki
gałązka koperku
stołowa łyżka posiekanego szczypiorku
mała łyżeczka grubej soli morskiej
oliwa z oliwek (około 2 łyżki)
opcjonalnie zalewa do ryżu według przepisu powyżej, przeliczona na 300 gram ryżu

Przygotowanie
Łososia pozbawić skóry, pociąć w kostkę o boku około 1 cm.
Na płaski talerz wylać 2 łyżki koncentratu buraczanego i 2 łyżki wody, wymieszać, ułożyć kostki ryby, powinny być zanurzone w połowie.
Wstawić ryż i ugotować według przepisu na opakowaniu
W czasie gdy ryż się gotuje obrać marchewkę i buraka.
Odcedzić kurki.
Marchewkę, buraka i ogórka pokroić w żulietke, można też zetrzeć na specjalnej tarce o wystających kwadratowych oczkach.
Gdy ryż będzie gotowy można zalać go zalewą i dać mu 3-4 minuty na wchłoniecie smaku zalewy.
Jeżeli nie robimy zalewy pozostawmy ryż by delikatnie przestygł, i by odparował nadmiar wody.
Przestudzony ale wciąż ciepły ryż włożyć do miski, powinien zająć trochę ponad połowę jej wysokości.
Na wierzchu układamy składniki, warzywa i rybę, oprószamy koperkiem i szczypiorkiem.
Miłośnicy bardziej słonych kompilacji mogą skropić sosem sojowym.
Całość delikatnie polać dobrą oliwą z oliwek i osuszyć grubą solą.
Smacznego!

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>