Torcik z knedlika i borowików

1 knedlik lub 8 pampuchów
500 g świeżych borowików, poza sezonem borowiki w zalewie naturalnej Leśne Skarby puszka 850 ml.
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
2 łyżki stołowa masła
100 ml słodkiej śmietany 30%
Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie sosu
Grzyby oczyścić, obgotować około 20 minut, odcedzić. Jeżeli korzystasz z puszki odcedź grzyby.
Pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek przesmażyć na łyżce masła.
Gdy cebula zmięknie włożyć w nią odcedzone grzyby.
Smażyć około 15 minut, grzyby muszą być miękkie a całą woda odparować.
Całość zalać śmietana i mieszając trzymać jeszcze na ogniu około minuty.
Doprawić solą i pieprzem.

Torcik z knedlika i borowików – składanie dania
Knedlika pokroić w kromki, pampucha przeciąć na pół.
Elementy obsmażyć na maśle, musza się zrobić delikatnie złote.
Na talerzy położyć kromkę lub połówkę pampucha, obłożyć wyjętymi z sosu borowikami, oblać sosem, a na to położyć kolejną kromkę i znów grzyby i sos. Torcik powinien mieć 4-5 poziomów. Hamburger dwa poziomy, ale układamy dwa na sobie i spinamy patyczkiem.
Całość od góry dekorujemy zieloną cebulką lub posiekanym szczypiorkiem.
Opcjonalnie całość możemy podkręcić pudrem grzybowym, czyli zmielonym suszonym borowikiem. Wystarczy całość z góry delikatnie nim oprószyć.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>