Cielęcina z borowikami

Mięso

*150g cielęciny (udziec, łata, łopatka)
*100 ml śmietanki 30%
*20g borowików suszonych Leśne Skarby
*25ml wytrawnego, białego wina
*20g cebuli
*1 ząbek czosnku
*100ml ciemnego wywaru mięsnego (opcjonalnie)
*Ulubione zioła do smaku
*Tymianek

1. Namocz 10g borowików w ciepłej wodzie.
Następnie odciśnij je i pokrój drobno.
2. Razem z posiekaną cebulką i czosnkiem przesmaż i wystudź.
3. Porcję cielęciny rozklep jak na sznycel, staraj się jednak nie porwać mięsa.
Posól po  wierzchu.
4. Nałóż farsz na środek, zwiń roladkę i zwiąż ja dratwą lub zepnij wykałaczkami.
5. Obsmaż delikatnie cielęcinę z każdej strony.
6. W rondelku przesmaż czosnek z tymiankiem, dodaj połowę wina i odparuj. Zalej wszystko śmietanką i dodaj drugie tyle wywaru lub wody.
7. Wrzuć resztę suszonych borowików, zagotuj mieszankę, zmniejsz ogień na minimum, dodaj mięso i gotuj przez 40 minut co jakiś czas mieszając zawartość garnka.

Jarmuż

*50g borowików świeżych
*25 ml wytrawnego, białego wina
*30g jarmużu
*10g masła
*sól i gałka muszkatołowa

1. Liście jarmużu podziel od łodyg i zblanszuj i osącz z wody.
2. Borowiki oczyść, używając pędzelka i noża, pod żadnym pozorem ich nie myj.
3. Pokrój grzyby w porządną wielkość, obsmaż z odrobiną tłuszczu, dodaj resztę wina, odparuj je, dodaj jarmuż i odrobinę masła.
Dopraw do smaku solą i odrobiną gałki muszkatołowej.

Makaron kładziony


*250 g
*1 jako
*100ml mleka
*Szczypta soli
*10ml oleju
*Natka pietruszki

1. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę.
2. W rondlu zagotuj wodę z odrobiną soli.
3. Nałóż masę do rękawa cukierniczego, lub grubej torebki i zrób mały otwór do wyciskania ciasta.
4. Wylewaj kluski o porządnej długości do wrzącej wody i gotuj je około 1 minuty.
5. Zahartuj makaron w zimnej wodzie.
6. Jako sos użyj śmietanki z gotowania, grzybów z gotowania, odrobiny masła.
Lekko podgotuj wszystkie składniki i wymieszaj z makaronem.
Do dekoracji użyj ulubionych ziół.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz