Panna cotta z sosem malinowym

Panna cotta z sosem malinowym – składniki
250 ml śmietanki kremówki 30% albo 36%
250 ml mleka
80 g cukru
2 łyżki żelatyny w proszku
1 laska wanilii lub łyżka ekstraktu z wanilii
opcjonalnie: 2 łyżki moscato d’Asti
na sos – puszka malin w syropie Leśne Skarby. Obecnie do kupienia w Lidlu w ramach akcji SPIŻARNIA LIDLA. Szukajcie w Lidlu charakterystycznych standów z napisem SPIŻARNIA LIDLA

Panna cotta z sosem malinowym – przygotowanie
Żelatynę zalać 1/3 szklanki ciepłej wody
Do rondla wlać mleko i śmietanę, dodać cukier, dodać przepołowioną (wzdłuż) laskę wanilii lub ekstrakt z wanilii.
Podgrzewać mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści.
Doprowadzić prawie do wrzenia, ale nie zagotować, a następnie zdjąć z ognia.
Dodać wino oraz żelatynę, mieszać aż cała żelatyna się rozpuści.
Mieszankę wlać do małych szklanek z płaskim dnem.
Wystudzić, a następnie na nie mniej niż 6 godzin wstawić do lodówki.
Tuż przed podaniem przygotować sos.
Maliny odcedzić od syropu, syrop zachować.
Owoce zblendować z łyżeczką cukru, ewentualnie dolać odrobinę syropu, sos ma być gęsty, ale płynny.
Szklaneczki na 5 sekund włożyć do wrzątku, pozwoli to bez problemu wyjąć panna cotte z naczynia.
Ułożyć panna cotte na talerzyku, od góry oblać sosem.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz