Smażony ser po czesku

Składniki 4 porcje

  • 800 g sera edamskiego lub typu gouda
  • pół szklanki mąki
  • 2 jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sos tatarski (przepis niżej)
  • frytki (najlepiej domowe, ale mogą być z mrożonki)

Przygotowanie

  1. Ser kroimy na plastry grubości około 2 cm i rozmiarze 12×12 cm. Taki plaster waży około 200g.
  2. Na trzy talerze wysypujemy, na pierwszy mąkę, na kolejnym rozbełtane jajka a na trzecim tartą bułkę. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i pierzem.
  3. Ser obtaczamy w mące, następnie w jajku i w bułce tartej, po czym po raz drugi w jajku i znów w bułce tartej. Panierka powinna być dość gruba.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoto z obu stron.
  5. Przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy nadmiar tłuszczu. Podajemy gorące, by ser w środku wciąż był półpłynny i ciągnący się. Zawsze w towarzystwie frytek domowych i sosu tatarskiego.

Sos tatarski

Składniki

  • 1 słoik Podgrzybków marynowanych Leśne Skarby – aktualnie dostępne m.in. w sieci ALDI
  • 5 ogórków konserwowych
  • Pęczek zielonej cebulki
  • Sól, pieprz i opcjonalnie szczypta chilli
  • 200 ml majonezu

Przygotowanie

  1. Grzybki (warto jednego zostawić do dekoracji) oraz ogórki cebulkę – tak białą jak i jej zieloną część posiekać w drobną kostkę.
  2. Składniki wymieszać z majonezem.
  3. Dosolić i popieprzyć do smaku, miłośnicy bardziej zdecydowanych smaków mogą dodać szczyptę chilli.
  4. Warto od góry udekorować jednym całym grzybkiem.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz