Smażony ser po czesku

Składniki 4 porcje

  • 800 g sera edamskiego lub typu gouda
  • pół szklanki mąki
  • 2 jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sos tatarski (przepis niżej)
  • frytki (najlepiej domowe, ale mogą być z mrożonki)

Przygotowanie

  1. Ser kroimy na plastry grubości około 2 cm i rozmiarze 12×12 cm. Taki plaster waży około 200g.
  2. Na trzy talerze wysypujemy, na pierwszy mąkę, na kolejnym rozbełtane jajka a na trzecim tartą bułkę. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli i pierzem.
  3. Ser obtaczamy w mące, następnie w jajku i w bułce tartej, po czym po raz drugi w jajku i znów w bułce tartej. Panierka powinna być dość gruba.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na złoto z obu stron.
  5. Przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy nadmiar tłuszczu. Podajemy gorące, by ser w środku wciąż był półpłynny i ciągnący się. Zawsze w towarzystwie frytek domowych i sosu tatarskiego.

Sos tatarski

Składniki

  • 1 słoik Podgrzybków marynowanych Leśne Skarby – aktualnie dostępne m.in. w sieci ALDI
  • 5 ogórków konserwowych
  • Pęczek zielonej cebulki
  • Sól, pieprz i opcjonalnie szczypta chilli
  • 200 ml majonezu

Przygotowanie

  1. Grzybki (warto jednego zostawić do dekoracji) oraz ogórki cebulkę – tak białą jak i jej zieloną część posiekać w drobną kostkę.
  2. Składniki wymieszać z majonezem.
  3. Dosolić i popieprzyć do smaku, miłośnicy bardziej zdecydowanych smaków mogą dodać szczyptę chilli.
  4. Warto od góry udekorować jednym całym grzybkiem.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany. Obowiązkowe pola są zaznaczone *

Możesz użyć tych tagów i atrybutów HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>