Pieczony karczek – składniki
- Ładny kawałek karczku, około 1,8-2 kg
- 8 łyżek stołowych soli
- 1 główka czosnku
- 12 kulek ziela angielskiego
- 12 liści laurowych
- Po łyżeczce czerwonej wędzonej papryki słodkiej, soli, majeranku, tymianku, jagód jałowca
- Po pół łyżeczki pieprzu, tymianku, mielonego kminku
- Ćwierć łyżeczki ostrej papryki mielonej
Pieczony karczek – przygotowanie
- Mięso zapeklować zalewając je zimną solanką z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Pozostawić sobie 2 kulki i 2 listki.
- Następnego dnia mięso wyjąc z solanki i dobrze osuszyć ręcznikami papierowymi.
- Czosnek obrać. Ostrym, wąskim nożem w kilkunastu miejscach nakłuć mięso i w powstałe otwory powkładać ząbki czosnku, nawet te duże.
- W moździerzu rozetrzeć przyprawy suche z resztka soli. Otrzymana mieszankę wmasować w mięso.
Pieczony karczek – pieczenie
Kluczem do uzyskania miękkiej, ale soczystej wędliny jest właściwe, kilkuetapowe pieczenie.
- Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 200 stopni. Pieczemy przez godzinę.
- Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i polewamy wytopionym płynem. Obniżamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy prze godzinę na każdy rozpoczęty kilogram.
- Po tym czasie ponownie polewamy płynami, odkrywamy, podnosimy temperaturę na 200 stopni i włączamy na 10 minut termoobieg, zapewni nam to chrupiąca skórkę.
- Mięso wyjmujemy do ostygnięcia. Początkowo w temperaturze pokojowej potem w lodówce, ja w zimie studzę na balkonie. Pełne stygnięcie trwa nawet 5-6 godzin. W tym czasie muszą się ustabilizować soki i ponownie związać tłuszcz.
- Dalej to już bułka z masłem.
Pieczony karczek – podanie
I to dosłownie. Ja najbardziej lubię tą wędliną właśnie z bułką z masłem i kilkoma dodatkami. W sezonie będzie to sałata i plastry pomidora. Jesienią i zimą chętniej sięgam po sosy, warzywa i owoce „całoroczne” nie maja smaku. Często sięgam też po kiszonki i marynaty. Wierzcie mi bułka z masłem, karczkiem i kiszoną kapustą to jest prawdziwa petarda. Ba przy tak dobrej wędlinie wystarczy łyżka musztardy i plaster cebuli. Tu jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia i własne gusta.
Od jakiegoś czasu w sklepach Auchan można kupić żurawinę do misę z dodatkiem jabłka lub gruszki marki Leśne Skarby. I mi to połączenie, kolokwialnie mówiąc podchodzi. Dla tego moja ulubiona kanapka to bułka z masłem plus: sałata, pieczony karczek, żurawina z jabłkiem i marynowana ostra papryka na przegryzkę. Wierzcie mi to jest mega smaczne a przy tym bardzo nieoczywiste. Koniecznie spróbujcie i pamiętajcie domowe wędliny są zdrowsze i smaczniejsze od tych sklepowych.
Jeżeli temat was interesuje dajcie znać, mam jeszcze kilka innych sprawdzonych, łatwych przepisów i chętnie się nimi podzielę.
Produkt Żurawina z Jabłkiem Leśne Skarby aktualnie do kupienia w sieci Auchan.
Przepis przygotowany przez blurppp
