Pieczony karczek, domowa wędlina

Pieczony karczek – składniki

  • Ładny kawałek karczku, około 1,8-2 kg
  • 8 łyżek stołowych soli
  • 1 główka czosnku
  • 12 kulek ziela angielskiego
  • 12 liści laurowych
  • Po łyżeczce czerwonej wędzonej papryki słodkiej, soli, majeranku, tymianku, jagód jałowca
  • Po pół łyżeczki pieprzu, tymianku, mielonego kminku
  • Ćwierć łyżeczki ostrej papryki mielonej

Pieczony karczek – przygotowanie

  1. Mięso zapeklować zalewając je zimną solanką z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Pozostawić sobie 2 kulki i 2 listki.
  2. Następnego dnia mięso wyjąc z solanki i dobrze osuszyć ręcznikami papierowymi.
  3. Czosnek obrać. Ostrym, wąskim nożem w kilkunastu miejscach nakłuć mięso i w powstałe otwory powkładać ząbki czosnku, nawet te duże.
  4. W moździerzu rozetrzeć przyprawy suche z resztka soli. Otrzymana mieszankę wmasować w mięso.

Pieczony karczek – pieczenie

Kluczem do uzyskania miękkiej, ale soczystej wędliny jest właściwe, kilkuetapowe pieczenie.

  1. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 200 stopni. Pieczemy przez godzinę.
  2. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i polewamy wytopionym płynem. Obniżamy temperaturę na 160 stopni i pieczemy prze godzinę na każdy rozpoczęty kilogram.
  3. Po tym czasie ponownie polewamy płynami, odkrywamy, podnosimy temperaturę na 200 stopni i włączamy na 10 minut termoobieg, zapewni nam to chrupiąca skórkę.
  4. Mięso wyjmujemy do ostygnięcia. Początkowo w temperaturze pokojowej potem w lodówce, ja w zimie studzę na balkonie. Pełne stygnięcie trwa nawet 5-6 godzin. W tym czasie muszą się ustabilizować soki i ponownie związać tłuszcz.
  5. Dalej to już bułka z masłem.

Pieczony karczek – podanie

I to dosłownie. Ja najbardziej lubię tą wędliną właśnie z bułką z masłem i kilkoma dodatkami. W sezonie będzie to sałata i plastry pomidora. Jesienią i zimą chętniej sięgam po sosy, warzywa i owoce „całoroczne” nie maja smaku.  Często sięgam też po kiszonki i marynaty. Wierzcie mi bułka z masłem, karczkiem i kiszoną kapustą to jest prawdziwa petarda. Ba przy tak dobrej wędlinie wystarczy łyżka musztardy i plaster cebuli. Tu jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia i własne gusta.

Od jakiegoś czasu w sklepach Auchan można kupić żurawinę do misę z dodatkiem jabłka lub gruszki marki Leśne Skarby. I mi to połączenie, kolokwialnie mówiąc podchodzi. Dla tego moja ulubiona kanapka to bułka z masłem plus: sałata, pieczony karczek, żurawina z jabłkiem i marynowana ostra papryka na przegryzkę. Wierzcie mi to jest mega smaczne a przy tym bardzo nieoczywiste. Koniecznie spróbujcie i pamiętajcie domowe wędliny są zdrowsze i smaczniejsze od tych sklepowych.

Jeżeli temat was interesuje dajcie znać, mam jeszcze kilka innych sprawdzonych, łatwych przepisów i chętnie się nimi podzielę.   

Produkt Żurawina z Jabłkiem Leśne Skarby aktualnie do kupienia w sieci Auchan.

Przepis przygotowany przez blurppp

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać

Dodaj komentarz