Śledzie w sosie grzybowym – składniki
- 8 dobrej jakości solonych filetów śledziowych
- 350 ml śmietany kwaśniej 18%
- szklanka suszonych grzybów – ja korzystam z suszonych borowików. Wybieram borowiki a nie podgrzybki, bo są jasne.
- 0,5 litra mleka (do wymoczenia śledzi)
- 1 jabłko
- pół średniej cebuli
- pieprz
Śledzie w sosie grzybowym – przygotowanie
- Śledzie wymoczyć, najpierw w wodzie, potem w mleku. Muszą przestać być słone.
- Grzyby podzielić na dwie równe części. Pierwszą zamoczyć w wodzie, obgotować i pokroić w wąziutkie paseczki.
- Pozostałe suszone grzyby wrzucamy do rozdrabniacza, doskonale sprawdza się też mikser kielichowy i rozdrabniamy do uzyskania faktury mąki.
- Jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Śledzie pokroić w kawałki około 4 centymetrowe, tak by łatwo brać je na widelec.
- Śmietanę mieszamy z proszkiem grzybowym, warzywami i pokrojonymi grzybami. Delikatnie pieprzymy. Całość nabierze szarej barwy.
- W sosie topimy kawałki śledzia.
- Zostawiamy na 24 godziny by smak miał czas na wniknięcie w śledzia.
- Po tym czasie śledzie w sosie grzybowym są gotowe.
Zobacz wszystkie posty użytkownika
Paulina Korol
Może Ci się spodobać
-
-
-
-
-
-