Śledzie w sosie grzybowym

Śledzie w sosie grzybowym – składniki 

  • 8 dobrej jakości solonych filetów śledziowych
  • 350 ml śmietany kwaśniej 18%
  • szklanka suszonych grzybów – ja korzystam z suszonych borowików marki Nasza Spiżarnia dostępnych w Biedronce. Wybieram borowiki a nie podgrzybki, bo są jasne.
  • 0,5 litra mleka (do wymoczenia śledzi)
  • 1 jabłko
  • pół średniej cebuli
  • pieprz

Śledzie w sosie grzybowym – przygotowanie

  1. Śledzie wymoczyć, najpierw w wodzie, potem w mleku. Muszą przestać być słone.
  2. Grzyby podzielić na dwie równe części. Pierwszą zamoczyć w wodzie, obgotować i pokroić w wąziutkie paseczki.
  3. Pozostałe suszone grzyby wrzucamy do rozdrabniacza, doskonale sprawdza się też mikser kielichowy i rozdrabniamy do uzyskania faktury mąki.
  4. Jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę.
  5. Śledzie pokroić w kawałki około 4 centymetrowe, tak by łatwo brać je na widelec.
  6. Śmietanę mieszamy z proszkiem grzybowym, warzywami i pokrojonymi grzybami. Delikatnie pieprzymy. Całość nabierze szarej barwy.
  7. W sosie topimy kawałki śledzia.
  8. Zostawiamy na 24 godziny by smak miał czas na wniknięcie w śledzia.
  9. Po tym czasie śledzie w sosie grzybowym są gotowe.

UDOSTĘPNIJ ARTYKUŁ

Bez kategorii

Może Ci się spodobać