dodane przez: Paulina Korol in Bez kategoriiMożliwość komentowania Śledzie w sosie grzybowym została wyłączona
Śledzie w sosie grzybowym – składniki
8 dobrej jakości solonych filetów śledziowych
350 ml śmietany kwaśniej 18%
szklanka suszonych grzybów – ja korzystam z suszonych borowików marki Nasza Spiżarnia dostępnych w Biedronce. Wybieram borowiki a nie podgrzybki, bo są jasne.
0,5 litra mleka (do wymoczenia śledzi)
1 jabłko
pół średniej cebuli
pieprz
Śledzie w sosie grzybowym – przygotowanie
Śledzie wymoczyć, najpierw w wodzie, potem w mleku. Muszą przestać być słone.
Grzyby podzielić na dwie równe części. Pierwszą zamoczyć w wodzie, obgotować i pokroić w wąziutkie paseczki.
Pozostałe suszone grzyby wrzucamy do rozdrabniacza, doskonale sprawdza się też mikser kielichowy i rozdrabniamy do uzyskania faktury mąki.
Jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę.
Śledzie pokroić w kawałki około 4 centymetrowe, tak by łatwo brać je na widelec.
Śmietanę mieszamy z proszkiem grzybowym, warzywami i pokrojonymi grzybami. Delikatnie pieprzymy. Całość nabierze szarej barwy.
W sosie topimy kawałki śledzia.
Zostawiamy na 24 godziny by smak miał czas na wniknięcie w śledzia.
Po tym czasie śledzie w sosie grzybowym są gotowe.